Συνάντηση Κ. Σπυριδάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη για τα Παραλιακά Μέτωπα του Λασιθίου

6:04 μ.μ. - Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024
06:02 μ.μ. - Τρί, 20/04/2024
Image: Συνάντηση Κ. Σπυριδάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη για τα Παραλιακά Μέτωπα του Λασιθίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της συνάντησης

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, πραγματοποίησε σήμερα 20 Φεβρουαρίου η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κυρία Κατερίνα Σπυριδάκη, στο πλαίσιο των διαρκών επαφών της με τα συναρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης για το ζήτημα των παραλιακών μετώπων στο Νομό Λασιθίου.

Δεδομένης της ύπαρξης ιδιαιτεροτήτων για την κάθε μία από τρεις περιοχές (σσ. Σίσι, Ελούντα, Ιεράπετρα), η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Κατερίνα Σπυριδάκη, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Υπουργό για την κάθε μία περίπτωση μεμονωμένα τονίζοντας ιδιαίτερα τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες, και τις συνέπειες στο τουριστικό προϊόν και την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, εξαιτίας της απουσίας ενός συγκεκριμένου πλάνου ανάπλασης. Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι σύσσωμοι οι πολίτες δεν αντιτίθενται στις κατεδαφίσεις και στη διασφάλιση ενός καθεστώτος νομιμότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι κατεδαφίσεις να αποτελούν το πρώτο στάδιο ενός ενιαίου σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου - όπως αυτό παρουσιάστηκε και στη συνάντησή της στις 15 Φεβρουαρίου με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη – το οποίο θα διαθέτει ένα  συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, με ενιαία και εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του συνόλου του έργου, και οι κατεδαφίσεις να μην αποτελούν το αρχικό στάδιο μίας διαδικασίας όπου οι πόλεις θα παραμένουν ένα πραγματικό εργοτάξιο «μέχρις ότου».

Η συζήτηση ξεκίνησε με το παραλιακό μέτωπο του Σισίου, οπού μετά το πέρας των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κατασκευών στις οποίες συνέβαλαν «καλή τη θέληση» και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, το παραλιακό μέτωπο είναι καθόλα μη έτοιμο για τη νέα τουριστική περίοδο, σε μία περιοχή όπου το 85% των κατοίκων βιοπορίζονται από τον Τουρισμό. Επιπλέον, τόνισε στον Υπουργό την αναγκαιότητα δόμησης ενός ολιστικού σχεδίου που θα αφορά τη μελέτη, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την επιτάχυνση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών νομιμοποίησης και τελικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης μίας προσωρινής λύσης, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν αυτή την νέα τουριστική σεζόν, η οποία ξεκινάει σε λιγότερο από δύο μήνες.

Στη συνέχεια, εξέτασαν την περίπτωση του παραλιακού μετώπου της Ελούντας όπου η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Κατερίνα Σπυριδάκη, υπογράμμισε πως η διαδικασία ανάπλασής του οφείλει να ενταχθεί σε ένα ολιστικό σχέδιο με ενιαία μελέτη, ενιαία χρηματοδότηση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του, ώστε να αποφευχθούν οι «χωρίς προοπτική» κατεδαφίσεις που θα πλήξουν το διεθνώς αναγνωρισμένο τουριστικό Brand της Ελούντας που αποτελεί πόλο έλξης «τουρισμού πολυτέλειας» και με άμεσες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή. Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο δρόμο στον οποίο βρίσκονται οι υπό κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές μπορεί να διασχίσει ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα, και από αυτόν διέρχονται καθημερινώς και τα υπηρεσιακά οχήματα του Λιμεναρχείου, εγείροντας έτσι ζητήματα δημόσιας και υγειονομικής ασφάλειας των μόνιμων κατοίκων. 

Έπειτα, και ενόψει της σημερινής άφιξης του εργολάβου για την αναγκαστική εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας βασικό θέμα αποτέλεσε η αναγκαιότητα μιας προσωρινής λύσης - παύσης των κατεδαφίσεων έως ότου καθοριστεί ένα σχέδιο ολιστικής διαχείρισης της κατάστασης. Στην εν λόγω συζήτηση που είχε με τον Υπουργό, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Κατερίνα Σπυριδάκη, έκανε έκκληση στη λογική και στην κοινωνική διάσταση του ζητήματος, δεδομένου ότι η εφαρμογή του νόμου και η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε μια παραλιακή ζώνη 1500 μέτρων που βρίσκεται εντός αστικού ιστού, χωρίς πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης για την επόμενη μέρα και χωρίς εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση, πλήττει άμεσα 52 καταστήματα υγειονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, 355 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, τον κοινωνικό ιστό της περιοχής και συμβάλλει περαιτέρω στην υποβάθμιση της.

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άκουσε τα αιτήματα και τις προτάσεις της Βουλευτή με θετική διάθεση και δεσμεύτηκε πως θα τα εξετάσει προσεκτικά - πάντα στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου - με γνώμονα τη διασφάλιση της νομιμότητας από τη μία πλευρά και την αναπτυξιακή προοπτική από την άλλη. Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κυρία Κατερίνα Σπυριδάκη, συνεχίζει τις επαφές της με τα αρμόδια Υπουργεία, με σκοπό την εξεύρεση μίας οριστικής και βιώσιμης λύσης σε ένα ζήτημα που ταλανίζει τους κατοίκους εδώ και πολλά χρόνια.