Συνάντηση Χαφτάρ στην Αθήνα με Δένδια και Μητσοτάκη

8:46 π.μ. - Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020
08:01 π.μ. - Παρ, 17/46/2020
Image: Συνάντηση Χαφτάρ στην Αθήνα με Δένδια και Μητσοτάκη

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται «κρίσιμη», ενώ ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός την χαρακτηρίζει «ιστορική»

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Ελλάδα στις 20:30 της Πέμπτης, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και θα διαμείνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, ο στρατάρχης έχει αυτή την ώρα ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα έχει επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών στις 9.20 π.μ.. Λίγη ώρα αργότερα, στη μία το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται «κρίσιμη», ενώ ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός την χαρακτηρίζει «ιστορική». Ο Χαφτάρ έφτασε στην Αθήνα μόλις δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη στη Γερμανία. Η άφιξή του στην Αθήνα έγινε γνωστή μόλις μισή ώρα πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου και αναγγέλθηκε από τα λιβυκά ΜΜΕ. Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πληροφορία λίγη ώρα αργότερα και ακολούθως γνωστοποίησε το πρόγραμμα των συναντήσεων.

Η έλευση του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Την ασφάλεια του Λίβυου στρατάρχη για όσο αυτός παραμείνει στη χώρα μας έχουν αναλάβει από κοινού Αντιτρομοκρατική και ΕΚΑΜ.

Η μη υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου και τα ραντεβού του

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και γι' αυτό τον λόγο το πρωτόκολλο δεν προβλέπει επίσημη υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Μάλιστα, θα διαμείνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενώ θα γευματίσει και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πριν από την επίσημη συνάντησή τους το πρωί της Παρασκευής. Νωρίτερα την Πέμπτη, λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση της αιφνίδιας έλευσης Χαφτάρ στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει, αλλά και να μην διαψεύδει τις πληροφορίες

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη συμφώνησε νωρίτερα ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, όπως μετέδωσε το dpa. Ο Χάικο Μάας ταξίδεψε εκτάκτως στη Λιβύη στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί η εκεχειρία στην εμπόλεμη ζώνη.

Το ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου για εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση. Ο Χάικο Μάας, πριν τη συνάντηση με τον Χαφτάρ, τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

ethnos.gr