Συνεργασία του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης με τον Υπουργό Εσωτερικών

8:01 π.μ. - Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Παρ, 26/01/2020
Image: Συνεργασία του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης με τον Υπουργό Εσωτερικών

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νησί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και τα ζητήματα συντονισμού με τους αρμόδιους φορείς για την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και οι ανάγκες των Δήμων της Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον κ. Κουράκη να θέτει για μία ακόμα φορά το θέμα της υποστήριξης των Δήμων που δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για τη σύνταξη των σχετικών μελετών και την εκτέλεση των έργων.

Συζήτησαν για το πλαίσιο υποστήριξης των Δήμων από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και την ΕΕΤΑΑ προκειμένου όλοι οι ΟΤΑ, από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, να επωφεληθούν τα μέγιστα από το πρόγραμμα.

Υπήρξε δε εκτενής συζήτηση για τον προγραμματισμό και την έγκαιρη προετοιμασία των Δήμων του νησιού μας αναφορικά με την ένταξη σημαντικών έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τον Ιούλιο οι προσκλήσεις για το Αντώνης Τρίτσης

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, μέσα στον Ιούλιο θα αρχίσουν και οι δημοσιεύσεις των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, σημείωσε πως οι Δήμοι του νησιού πλήττονται οικονομικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και την στασιμότητα που υπάρχει στον τουρισμό, γεγονός που σημαίνει δραστική μείωση των εσόδων και για τους ΟΤΑ.

Πλήγμα στους Δήμους από την κατάσταση στον τουρισμό

Ο κ. Κουράκης παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο τη λήψη μέτρων και την οικονομική ενίσχυση των Δήμων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα ότι το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ μετά από καταγραφή απώλειας εσόδων για κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης έθεσε στον κ. Υπουργό το ζήτημα της δημιουργίας ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους Δήμους(100 δόσεις) καθώς και διάφορα θεσμικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Τέθηκαν επίσης τα ιδιαίτερα ζητήματα των Δήμων της Κρήτης ανά περιφερειακή ενότητα.

Τέλος ο Γιάννης Κουράκης προσκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να επισκεφτεί την Κρήτη το επόμενο διάστημα προκειμένου να πραγματοποιηθούν επαφές με τους αυτοδιοικητικούς φορείς του νησιού μας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ευχαρίστως δεκτή την πρόσκληση και τις επόμενες ημέρες αναμενεται να καθοριστεί η ημερομηνία και το πρόγραμμα της επίσκεψης.