Syngenta: Προκλήσεις και ευκαιρίες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

12:24 μ.μ. - Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022
12:01 μ.μ. - Παρ, 28/24/2022
Image: Syngenta: Προκλήσεις και ευκαιρίες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Ο υπεύθυνος marketing της Syngenta, κος Μάνος Δελημπαλταδάκης, στον Ηχώ 99,8

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και έχουν πλήξει κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες και για αυτό απαιτείται από τους παραγωγούς να διαχειριστούν το χωράφι ή το θερμοκήπιό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάλογα πάντα με το είδος της καλλιέργειας.Ο γεωπόνος κ. Μάνος Δελημπαλταδάκης υπεύθυνος marketing κηπευτικών της Syngenta μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την εικόνα που υπάρχει αυτή την περίοδο στον χώρο των κηπευτικών. Όπως είπε, φέτος, σε περιοχές της Ελλάδας και της Κρήτης όπως το Τυμπάκι, παρατηρείται μια μειωμένη καλλιέργεια στην τομάτα ενώ αυξητικά κινήθηκε το αγγούρι, το καρπούζι και το πεπόνι. Αυτό ευνοεί την Ιεράπετρα που καλλιεργεί αρκετά στρέμματα τομάτα.

Καιρικές συνθήκες και καλλιέργειες

Σε ότι αφορά τώρα στις καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο επικρατεί αρκετό κρύο και η εναλλαγή θερμοκρασιών μεταξύ μέρας και νύχτας είναι μεγάλη. Τα φυτά δέχονται μια μεγάλη πίεση. Με συνέπειες, τόσο ως προς τις συγκομιδή που παρουσιάζει μια καθυστέρηση, όσο και ως προς την παραγωγή που μειώνεται, σε άλλα προϊόντα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο με πολλούς παράγοντες να παίζουν ρόλο σε αυτό. Παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις κατά τόπους περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες, το είδος καλλιέργειας, εάν το φυτό είναι νέο κτλ. Ο παραγωγός λοιπόν θα πρέπει να φροντίσει την καλλιέργειά του με σωστό αερισμό και πότισμα, ψεκασμούς, ριζοποτίσματα, τη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων , δίνοντας μεγάλη προσοχή στη διαδικασία της συγκομιδής για την αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων και βακτηρίων. Ένα θετικό στοιχείο πάντως που προκύπτει, από το κρύο που επικρατεί, είναι ότι οι εντομολογικές προσβολές και απειλές, μειώνονται.

Προσοχή στην καστανή ρυτίδωση

Από εκεί και πέρα, εκτός από την κακοκαιρία ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι παραγωγοί τομάτας για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης. Είναι μια ίωση με αυξημένα κρούσματα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ιεράπετρας και απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση με τήρηση μέτρων υγιεινής από τους παραγωγούς και τους εργάτες και έμφαση στην καθαριότητα στο χωράφι και το θερμοκήπιο, τόνισε ο κ. Δελημπαλταδάκης.

Νέα ΚΑΠ

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέχεια αφορούσε τη νέα ΚΑΠ της που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την πληροφόρησή τους προωθείται η επιδότηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών. Η Ιεράπετρα θα ευνοηθεί από μια τέτοια εξέλιξη καθώς είναι μπροστά σε αυτό τον τομέα, τόνισε.

Η Syngenta κοντά στον παραγωγό

Κλείνοντας έκανε αναφορά σε προϊόντα της Syngenta τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καλλιεργειών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση. Επενδύουν παράλληλα τεράστια κεφάλαια όσον αφορά τη βιοπροστασία, τα βιολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας και βιοδιεγερτών. Επιπλέον άμεσα θα διαθέσουν στην αγορά ένα καινοτόμο βιολογικό εντομοκτόνο.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Δελημπαλταδάκη: