.jpg?w=548)
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 για τη σημασία, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες των έργων που ξεκινούν άμεσα
Σε μία από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για την άρδευση της Ιεράπετρας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Γεώργιος Καραλάκης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8, αναλύοντας το πλήρες πλάνο των συνοδών έργων του φράγματος Μπραμιανών, τα οποία – όπως τόνισε – έρχονται να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή.
Ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για την Ιεράπετρα
«Είναι ένα πολύ θετικό γεγονός. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα, τα οποία όλο αναβάλλονταν – από τη μία ή την άλλη αιτία. Τώρα όμως είμαστε σε θέση να πούμε ότι ξεκινάμε», ανέφερε με ικανοποίηση ο κ. Καραλάκης.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, αυτή τη στιγμή αρδεύονται περίπου 45.000 στρέμματα μέσω του φράγματος Μπραμιανών. Με την υλοποίηση των συνοδών έργων, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 60.000 στρέμματα, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και επάρκεια νερού για τις καλλιέργειες.
Τα επιμέρους έργα – Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η μελέτη προβλέπει πέντε επιμέρους τεχνικά έργα:
- Κατασκευή νέου αγωγού στον Βασιανό: Πρόκειται για έναν μικρό αγωγό 2 χλμ., ο οποίος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, που όταν βρέχει δεν καταφέρνει να διοχετεύσει το νερό προς το φράγμα. Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα υλικά και η κατασκευή του έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
- Κατασκευή φράγματος στον Μύρτο (περιοχή Ελευθερίου): Τα νερά που έως τώρα κατέληγαν αναξιοποίητα στη θάλασσα, θα συγκεντρώνονται σε νέο φράγμα χωρητικότητας 2,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο θα αποθηκεύει τα επιπλέον νερά της βροχής και θα τα διοχετεύει προς τις δεξαμενές.
- Νέα δεξαμενή αποθήκευσης νερού: Το νερό δεν θα πηγαίνει πλέον απευθείας από τον συλλεκτήριο της Σαρακίνας στη δεξαμενή, αλλά θα περνάει πρώτα από την καινούρια εγκατάσταση, διασφαλίζοντας καλύτερο έλεγχο και καθαρισμό του.
- Αντιπλημμυρικά έργα στον Κόρακα: Πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο που έχει προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα στο παρελθόν. Θα εγκατασταθεί θυροφράγμα το οποίο, σε περίπτωση υπερχειλίσεων, θα ελέγχει τη ροή ώστε να μην πλημμυρίζει η περιοχή. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 13-14 εκατομμύρια ευρώ.
- Αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του φράγματος: Ο κ. Καραλάκης ανέφερε ότι ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για αναψυχή, με υποδομές όπως πεζοδρόμια, περίπτερα και φυσικό τοπίο.
Χρονοδιάγραμμα και εγκατάσταση εργολάβου
Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα 36 μηνών από την εγκατάσταση του εργολάβου. Όπως σημείωσε, «οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την Πέμπτη 08.05.2025, και ο εργολάβος είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες παραγγελίες σωλήνων και υλικών».
Το έργο αρχικά είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Το ενεργειακό κόστος και η εφεδρεία των γεωτρήσεων
Με την ολοκλήρωση των έργων, αναμένεται να μειωθεί δραστικά η εξάρτηση από γεωτρήσεις – γεγονός που συνεπάγεται και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Οι υπάρχουσες γεωτρήσεις θα παραμείνουν σε εφεδρεία, «σε επιφυλακή» όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να ενεργοποιούνται σε περιόδους ακραίας ξηρασίας.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και τα έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, με μικρά φράγματα και τεχνικές συγκράτησης των επιφανειακών νερών που διαφορετικά χάνονται στη θάλασσα».
Πολιτική βούληση – Συντονισμός και ευθύνες
Ο κ. Καραλάκης τόνισε πως υπάρχει πλέον πολιτική βούληση, αλλά χρειάζεται στενή παρακολούθηση του έργου. «Ο ΤΟΕΒ και ο Δήμος Ιεράπετρας έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν την πρόοδο, να ενημερώνουν τους πολίτες και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Δεν περιμένουμε από κανέναν υπουργό να έρθει και να μας πει τι να κάνουμε. Πρέπει να ετοιμάσουμε μελέτες και να διεκδικήσουμε. Όποιος έχει έτοιμη μελέτη, παίρνει και τη χρηματοδότηση».
Ειδική αναφορά έγινε και στη Μαλαύρα, για την οποία – όπως είπε – βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες, ώστε να ενταχθούν και αυτές στη συνολική στρατηγική διαχείρισης των υδάτων.
Στρατηγικός σχεδιασμός και επόμενα βήματα
«Δεν σταματάμε εδώ. Πρέπει ήδη να σχεδιάζουμε το τι θα κάνουμε σε περίπτωση που δεν βρέξει, να υπάρχει ένα Plan B», δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση του κόσμου είναι το βασικότερο εργαλείο για να υπάρξει κοινωνική στήριξη στα έργα.
Τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεχής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Δήμος, Περιφέρεια, ΤΟΕΒ, τοπικοί σύλλογοι – με σαφές πλάνο, μελέτες και διεκδικήσεις.
«Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Αν παρακολουθήσουμε σωστά το έργο και τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τότε σε 36 μήνες θα έχουμε λύσει οριστικά το πρόβλημα του νερού στην Ιεράπετρα – ό,τι κι αν συμβεί, είτε βρέξει είτε όχι», δήλωσε αισιόδοξα ο κ. Καραλάκης.
Το μεγάλο έργο ξεκινά. Η Ιεράπετρα είναι έτοιμη να διεκδικήσει, να παρακολουθήσει και να ελπίζει.