Σύνταξη 260 ευρώ το μήνα με παρακράτηση 60 δόσεων για αγρότες με χρέη ΕΦΚΑ

9:25 π.μ. - Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2023
09:09 π.μ. - Τρί, 05/25/2023
Image: Σύνταξη 260 ευρώ το μήνα με παρακράτηση 60 δόσεων για αγρότες με χρέη ΕΦΚΑ

Συμπληρωματική διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου

Συμπληρωματική διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, µε την οποία θα καθορίζεται τελικά η δυνατότητα έκδοσης σύνταξης παρά την παρουσία οφειλών στον ΕΦΚΑ, µε ταυτόχρονη όμως παρακράτηση.

Είναι πολύ πιθανό η ρύθµιση αυτή να επεκταθεί και σε αγρότες, των οποίων το όριο χρέους, σύµφωνα µε τις αρχικές διαρροές, θα µπορούσε να ανέλθει στις 8.000 ευρώ, αντί των 6.000 ευρώ σήµερα, χωρίς να απαιτείται η εφάπαξ εξόφληση. Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν ειδικοί σύµβουλοι συνταξιοδότησης, κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν για αρκετούς αγρότες σε πολύ µικρή σύνταξη, στην περιοχή των 250 µε 260 ευρώ το µήνα, αφού αν διατηρηθεί η τακτική των 60 δόσεων, από µια σύνταξη της τάξης των 400 ευρώ, θα παρακρατούνται περί τα 135 ευρώ ως την εξόφληση ή ως τα 72 έτη.

Αύξηση του αριθµού των δόσεων

Μια λύση θα µπορούσε να είναι η αύξηση του αριθµού των δόσεων, σε 100 ή 120, αναφέρουν ορισµένοι εργατολόγοι, κάτι όπως που θα επέκτεινε σηµαντικά τον ορίζοντα αποπληρωµής, κάτι που δεν φαντάζει καθόλου ιδανικό στους ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας.

Εν αναµονή έγκρισης από το Ελεγκτικό

Σηµειώνεται ότι η εν λόγω ρύθµιση, που εστιάζει κυρίως στις οφειλές ελεύθερων επαγγελµατιών, οι οποίες υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, δεν βρίσκεται στο υπό διαβούλευση νοµοσχέδιο, αφού αναµένεται η έγκριση της από το Ελεγκτικό. «Υπάρχει µία κατηγορία συµπολιτών µας που χρωστάνε πάνω από 20.000 στον ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθεροι επαγγελµατίες, αλλά και αγρότες. Ορισµένοι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ένσηµα για αρκετά χρόνια. Κάποιοι µέχρι και 27 χρόνια. Αυτοί δεν µπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους µε τα σηµερινά δεδοµένα, παρά µόνο εάν πληρώσουν εφάπαξ όλη τη διαφορά από τις 20.000 και πάνω και ρυθµίζοντας την οφειλή σε 60 δόσεις. Με τη νέα νοµοθετική διάταξη, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης συντάξεων, µε ποσοστό παρακράτησης και σε ασφαλισµένους που οφείλουν µέχρι 30.000 ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα και δεν µπορούν, µέχρι σήµερα, να πάρουν σύνταξη, εάν δεν εξοφλήσουν το ποσό.

Θέλω, ωστόσο, να καταστήσω σαφές ότι δεν θα είναι µία γενική ρύθµιση, αλλά θα έχει τον εξής χαρακτήρα: να ξεχωρίζει πρώτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς, δηλαδή, που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν, διότι προφανώς θεωρούν ότι δεν τους αφορά η σύνταξη. Θα υπάρχουν κριτήρια, όπως η περιουσιακή κατάσταση και η άρση του τραπεζικού απορρήτου» είχε αναφέρει σχετικά ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηµόσιες δηλώσεις του την περασµένη ∆ευτέρα.

agronews.gr