Σύντομα νέες ανασκαφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Ιεράπετρας

12:28 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
12:06 μ.μ. - Δευ, 01/28/2020
Image: Σύντομα νέες ανασκαφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Ιεράπετρας

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση - Συνάντηση Σεβασμιώτατου κ.κ. Κύριλλου – Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου – Προϊσταμένης Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου

Μετά τη διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης θα συνεχιστεί η ανασκαφική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πέρυσι στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Ιεράπετρα. Στη θετική αυτή εξέλιξη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Κύριλλος μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη, την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Γιάννη Ανδρουλάκης.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος εξασφαλίστηκε από την Περιφέριακή Ενότητα Λασιθίου το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Οι πρώτες εργασίες μεταξύ άλλων είχαν φέρει στο φως ερείπια μιας παλιάς Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, ενός ναού των πρώτων χριστιανικών χρόνων δηλαδή, που χρονολογείται περίπου τον 4ο με 5ο αιώνα ο οποίος ναός είναι επάνω σε μια ρωμαϊκή δεξαμενή. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα με θρησκευτικό , ιστορικό, αρχαιολογικό, ενδιαφέρον και στόχος είναι να έρθει στο φως, να αναδειχθεί και μέσα από την έρευνα να αναδειχθούν χρήσιμες πληροφορίες.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Γουλιδάκη, την κα Σοφιανού αλλά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για τη συνεργασία και πρόσθεσε ότι σύντομα, αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και σύναψη προγραμματικής σύμβασης, οι ανασκαφικές εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Σεβασμιώτατος απαντώντας στο ερώτημα και για το μεγάλο έργο της ανακαίνισης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης ανέφερε οτι την περασμένη Παρασκευή είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτησ κ. Σταύρο Αρναουτάκη όπου συζήτησαν το θέμα καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβο αν και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση που ξεπερνά τις 2.000.000 ευρώ. Η δέσμευση του Περιφερειάρχη ήταν οτι σύντομα θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να προκύψει ανάδοχος και το σημαντικό αυτό έργο να ξεκινήσει.