Σύψας: Επιστροφή στην εποχή Γουχάν - Τρίτη δόση εμβολίου για να καλύπτει τις μεταλλάξεις

9:47 π.μ. - Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021
09:02 π.μ. - Δευ, 01/47/2021
Image: Σύψας: Επιστροφή στην εποχή Γουχάν - Τρίτη δόση εμβολίου για να καλύπτει τις μεταλλάξεις

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς και το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Ο κ. Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown εφόσον δούμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως όλα είναι στο τραπέζι. «Δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων, υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η μετάλλαξη είναι παντού»

hxonews

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη.

 Ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα είναι ότι η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα». 

Σε ερώτηση για το αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, παρά το ότι δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο, ότι είναι περισσότερο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα. 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις σημείωσε πως ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.«Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι αυτό το γνωρίζουν από δυο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν, της Johnson και της Novamax  που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό.

«Συγκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλ’αυτά κάπως προστατεύουν», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer για το οποίο υπάρχουν εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο».

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. 

Επιστροφή στην εποχή της Γουχάν

hxonews

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με κορονοϊό να ξανανοσήσει με κάποια από τις μεταλλάξεις, δήλωσε πως υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία.

«Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό και να ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό».

«Αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτιού Αφρικής στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε ένα καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν αλλα πολύ κοντά στο μηδέν. Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό». 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων, ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50%  τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας.

Παράλληλα, τόνισε πως η άνοδος που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα. 

Σχετικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και το αν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση, ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως πηγαίνουμε με στοιχεία ανά εβδομάδα και έτσι «κρίναμε την Παρασκευή ότι είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε ενώ σημείωσε ότι αυτή την βδομάδα θα δούμε την επίδραση του λιανεμπορίου. Ο ιός μας υπαγορευει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος».

«Είναι σημαντικό έστω και με χαμηλούς ρυθμούς να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί» ανέφερε και τόνισε ότι θα υπάρχουν εγκρίσεις και για τα άλλα δυο εμβόλια. «Τον Απρίλιο θα έχουμε μαζικές δόσεις εμβολίων καταφέρνοντας μέχρι το καλοκαίρι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες».

Σχετικά με το εμβόλιο Κίνας και Ρωσίας ανέφερε πως δεν έχει γνώμη καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να έχουν βγει γι αυτό και ότι δεν έχουν κάνει αίτημα στον EMA.

dikaiologitika.gr