ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ρωτήσαμε τη Διοίκηση του ΓΝΑΝ, απάντησε η Νέα Δημοκρατία!

11:35 π.μ. - Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021
11:03 π.μ. - Πέμ, 18/35/2021
Image: ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ρωτήσαμε τη Διοίκηση του ΓΝΑΝ, απάντησε η Νέα Δημοκρατία!

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του, είχε αγκαλιαστεί θερμά από την κοινωνία, παρά τις δυσκολίες των μνημονίων και της ύφεσης. Κρατήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ και η δωρεάν περίθαλψη και έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την ίδρυση των ΤΟ.Μ.Υ. Για το Νοσοκομείο της πόλης του Αγίου Νικολάου τα επιτεύγματα ήταν τέτοια που στην απολογιστική παρουσίαση των πεπραγμένων, η απερχόμενη διοίκηση έλαβε τα συγχαρητήρια ακόμη και στελεχών της παράταξης σας. Στον αντίποδα όλοι πλέον γνωρίζουμε, ότι για τη Νέα Δημοκρατία η απαξίωση του ΕΣΥ και η προσφυγή στην ιδιωτική υγεία ως «αναπόφευκτη» κατάληξη, ήταν και είναι ένα διαχρονικό σχέδιο της. Εκτελέστηκε αυτό το σχέδιο με πάθος και επιμονή από όσους βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης για τη δημόσια υγεία, λειτουργώντας ως εκπρόσωποι του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο αυτό. Η πανδημία του κορωνοϊού απλώς φρενάρει τα σχέδια τους, αφού πλέον ο ελληνικός λαός συνειδητοποίησε βαθιά μέσα του, ότι μόνο με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο να έχουν όλοι πρόσβαση, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και δυνατός στην αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας υγείας.

Όμως ας έλθουμε στο επίμαχο θέμα των κομματικών τοποθετήσεων προϊσταμένων και τομεαρχών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αφού ο κομματικός εκπρόσωπος της Διοίκησης, επειδή δεν μπορούσε με επιχειρήματα να δικαιολογήσει τον αδιαφανή και μη αξιοκρατικό τρόπο επιλογής, προσπάθησε αμήχανα με αοριστολογίες “να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα”.

Ας απαντήσετε λοιπόν καθαρά και ξάστερα ώστε να ενημερωθούν οι Λασιθιώτες αλλά και οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα, στα εξής απλά ερωτήματα:

Έγινε από την διοίκηση κάποια δημόσια πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να κατατεθούν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης ως είθισται ή όλα έγιναν στα παρασκήνια των κομματικών σας γραφείων;

Έγινε κάποια δημόσια αναφορά στα κριτήρια εκείνα που θα ληφθούν υπόψη για την κατάταξη των υποψηφίων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην επιλογή; Ο υπαλληλικός κώδικας με σαφήνεια ορίζει στο άρθρο 85 – αναθεωρημένο το έτος 2020- «Κριτήρια επιλογής Προϊσταμένων», ότι για την επιλογή Προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη για μοριοδότηση με σαφή ποσόστωση και βαθμολόγηση οι ομάδες κριτηρίων: τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης καθώς και η ετήσια αξιολόγηση τους. Τι απ’ όλα αυτά λήφθηκε υπόψη; Γιατί γελά όλο το Νοσοκομείο με τις επιλογές και τα προσόντα των επιλεχθέντων;

Γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί φέτος η ετήσια κατάσταση βαθμολογίου βάση χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων;

Πώς είναι δυνατόν υπάλληλος να ανεβαίνει θέσεις προϊσταμένου κάθε δύο μήνες; Πότε πρόλαβε να παράξει έργο και να κριθεί γι’ αυτό; Μάλλον απευθύνεστε σε ιθαγενείς με όλο τον σεβασμό που νιώθουμε γι΄ αυτούς.

Απαντήστε μας με αριθμούς πόσοι μόνιμοι γιατροί διορίστηκαν από τον Ιούνιο του 2019 με δικές σας προκηρύξεις, παρά τις τεράστιες ανάγκες λόγω πανδημίας που υπάρχει στη χώρα; Μόνο σε προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού προβήκατε, και αυτό κάτω από την πίεση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που εξαιτίας της κακής διαχείρισης της θρηνούμε τόσα άτομα όσα μια επαρχιακή πόλη της χώρας μας.

Ο λαλίστατος εκπρόσωπος της διοίκησης οφείλει να γνωρίζει τον Οργανισμό και την διοικητική δομή του Νοσοκομείου και όχι να αναρωτιέται ποιες θέσεις ευθύνης είναι κενές, γιατί δεν έγινε πλήρωση σε αυτές και αν υπάρχουν υποψήφιοι καταλλήλων προσόντων. Και κενές θέσεις υπάρχουν και κατάλληλοι υποψήφιοι με υψηλά προσόντα υπάρχουν. Προφανώς δεν θα είναι της κομματικής αρεσκείας σας.

Ας μη μιλήσουμε δε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, που θα τελειώσει το καλοκαίρι και δεν θα έχει εμβολιαστεί ούτε ο μισός πληθυσμός της χώρας. Πόσα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα στο νομό μας και πού και πότε άρχισαν να λειτουργούν;

Το πάρτι που έχει στηθεί στα νοσοκομεία της χώρας και του νομού, με απευθείας αναθέσεις, προσλήψεις από το παράθυρο, προκλητική συμπεριφορά στους εργαζόμενους και αναξιοκρατική προώθηση «ημετέρων», δεν μπορούν να κρυφτεί με την υποκριτική επίκληση της πανδημίας. Η αδιαφορία για το ΕΣΥ και η αποτυχία στη διαχείριση ξεσκεπάζουν τις φλυαρίες των κομματικών εκπροσώπων της Διοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου προγράμματος, έρχεται να υπερασπίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας για μια ποιοτική υγεία, δωρεά και προσβάσιμη για όλους. Ένα νέο καθολικό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα δίνει βάρος στην πρόληψη και στη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού, επεμβαίνοντας εγκαίρως στους κρίσιμους παράγοντες που την επηρεάζουν. Θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας, νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ – νοσοκομείων – ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ