ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Αναμονή υλοποίησης εξαγγελιών για τους δασικούς χάρτες

1:55 μ.μ. - Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
01:04 μ.μ. - Δευ, 12/55/2021
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Αναμονή υλοποίησης εξαγγελιών για τους δασικούς χάρτες

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με την συνάντηση με τον νέο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα και την ενημέρωση για τους Δασικούς Χάρτες

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε σε ολόκληρη την Κρήτη, η γεμάτη λάθη ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο νέος υπουργός ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας, περιόδευσε το νησί και σε διαδοχικές συναντήσεις έδειξε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε λύσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

Στην ενημέρωση που έκανε στο Επιμελητήριο Λασιθίου ο Υπουργός για τους δασικούς χάρτες, συμμετείχε μετά από πρόσκληση ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης. Παρών επίσης και ο υπουργός κ Ι Πλακιωτάκης

Ο Μανόλης Θραψανιώτης στην τοποθέτηση του, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την ενημέρωση τόνισε : “Είναι επιτακτική η ανάγκη κ. Υπουργέ να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, όχι γιατί αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά συνταγματική επιταγή, βάση του διαπιστωτικού νόμου του συντάγματος 1975, του 998/1979, ο οποίος όριζε ρητά ότι “μέσα στα επόμενα 10 χρόνια πρέπει να χαρτογραφηθούν τα δασικού χαρακτήρα εδάφη και να συνταχθεί το Δασολόγιο”.

Η προσπάθεια δεν ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το 2010 και εγκαταλείφθηκε το 2014, λόγω προβλημάτων, καταπατήσεων, δασωμένων εκτάσεων κλπ., με αποτέλεσμα το 2016 να έχει κυρωθεί το 0,8 % των δασικών χαρτών.

Η προσπάθεια ξεκίνησε, συστηματικά όπως τονίσατε και εσείς κ. Υπουργέ, όντως από την προηγούμενη κυβέρνηση και μέχρι τις εκλογές του 2019 είχε ολοκληρωθεί το 55% και αναρτηθεί κοντά στο 50% των δασικών χαρτών.

Με λάθη, αν θέλετε, με παραλήψεις, συμφωνούμε.

Όμως δεν μπορεί μια κυβέρνηση, σε 4 Χρόνια να λύσει προβλήματα που χρονίζουν όπως πχ το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό στην Κρήτη εδώ και 100 χρόνια.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης επεσήμανε επίσης, την συνύπαρξη στους δασωμένους αγρούς, Ασπαλάθων, Σκίνων και Κατσοπρινιών, με τα δύο τελευταία να μην μνημονεύονται στα “φρυγανώδη “.

“Κλείνω κ. Υπουργέ και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, επισημαίνοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης των Δασικών Χαρτών, για την διατήρηση του φυσικού δάσους και του περιβάλλοντος.

Εμείς θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε την πρόοδο των εργασιών, γιατί αυτός είναι και ο ρόλος μας “.

Ελπίζουμε ότι η βούληση του νέου Υπουργού για άμεση διόρθωση των προβλημάτων και λαθών θα γίνει πράξη και θα αποδείξει πως δεν ήταν μια κυβερνητική επιλογή απαλλοτρίωσης των μικρών ιδιωτικών περιουσιών (όπως με την εκτός σχεδίου δόμηση), αλλά απλά μια διαχειριστική ανικανότητα, από αυτές που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, και που την χρεώνεται μαζί με άλλες, ο προκάτοχός του κ. Χατζηδάκης.