ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Η Αθλιότητα Των Voucher!

7:00 μ.μ. - Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020
07:04 μ.μ. - Τετ, 22/00/2020
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Η Αθλιότητα Των Voucher!

Ξεχωριστή θέση στον κατάλογο των κυβερνητικών μέτρων έχει η υπόθεση με τα Voucher για τους επιστήμονες, τα περίφημα “Σκόιλ Ελικίκου” του “μέτζη του νέουκτη”!

Ενώ όλη η χώρα αλλά και ο πλανήτης, βρίσκεται σε καραντίνα λόγω της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με προχειρότητα, αδιαφορία αλλά και σαν ευκαιρία πλουτισμού για κάποιους, με σκανδαλώδεις, αδιαφανείς ρυθμίσεις.

Η προχειρότητα και η αδιαφορία γίνεται φανερή καθώς χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες, αν και έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους εδώ και ένα μήνα και έχουν στερηθεί κάθε εισόδημα, δεν πήραν ακόμα την ενίσχυση των 800 €, με αποτέλεσμα να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα χωρίς χρήματα. Το ίδιο και οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και πολλές κατηγορίες πολιτών που εξαιρέθηκαν από την ενίσχυση. Αντίθετα, χρήματα για τους καναλάρχες, τους ιδιοκτήτες κλινικών αλλά και τους παραχωρησιούχους των οδικών δικτύων βρέθηκαν αμέσως. Η κυβέρνηση, πιστή στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, έδωσε σαφή δείγματα γραφής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ξεχωριστή όμως θέση στον κατάλογο των κυβερνητικών μέτρων έχει η υπόθεση με τα Voucher για τους επιστήμονες, τα περίφημα “Σκόιλ Ελικίκου” του “μέτζη του νέουκτη”!

Ο Υπουργός Εργασίας αποφάσισε να ενισχύσει του επιστήμονες, που επίσης στερήθηκαν το εισόδημά τους από την καραντίνα, μέσα από ένα κουπόνι 600 €, και για να το εισπράξουν θα έπρεπε να παρακολουθήσουν μαθήματα ασύγχρονης (χωρίς παρουσία εκπαιδευτή) κατάρτισης μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ. Από την Μεγάλη Πέμπτη που άρχισαν να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (τα συστημικά ΜΜΕ ούτε που το άκουσαν!), οι αθλιότητες του περιεχομένου της “κατάρτισης” που παρέχουν οι εκλεκτοί ιδιώτες – πάροχοι του κ. Βρούτση, έχουν αποκαλυφθεί πολλές πτυχές αυτού του σκανδάλου:

Το κόστος της ενίσχυσης των επιστημόνων, σύμφωνα και με τις έκτακτες αποφάσεις της Κομισιόν, είναι επιλέξιμο από το ΕΣΠΑ για απευθείας ένταξη, χωρίς τη “μεσολάβηση” των ιδιωτικών ΚΕΚ. Δηλαδή, το κόστος και να μη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά να αξιοποιήσει χρήματα του ΕΣΠΑ, και να είναι μικρότερο ακόμα και στην περίπτωση που οι επιστήμονες λάμβαναν τα 800 € της ενίσχυσης αντί για τα 600 €.

Οι επιστήμονες – απόφοιτοι πανεπιστημίων, υποχρεώθηκαν σε μια εξευτελιστική διαδικασία “κατάρτισης”, που όταν δεν ήταν ακαταλαβίστικες, πρόχειρες ή απαρχαιωμένες “γνώσεις”, ήταν τουλάχιστον άχρηστες, όπως “αν βγάζουμε τους συνδετήρες από τα έγγραφα πριν τα βάλουμε στο φάκελο” ή “πώς ανοίγει ο υπολογιστής”!

Όλη αυτή η διαδικασία επιλέχτηκε από τον κ. Βρούτση για να ενισχύσει τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, αφού βέβαια φρόντισε να εξαιρέσει τα δημόσια Πανεπιστήμια από τη συμμετοχή, για να τα χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 80 εκατομμύρια €, ποσό που υπερβαίνει το κόστος ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων!

Το μεγάλο φιλέτο της ενίσχυσης είναι βέβαια οι 7 πλατφόρμες με τις οποίες υποχρεωτικά θα συμβληθούν τα ΚΕΚ, οι οποίες επιλέχθηκαν με υπουργική απόφαση (ΥΑ), χωρίς διαφανή κριτήρια, και είναι άγνωστης ιδιοκτησίας και κατάστασης (!), αφού στην ΥΑ αναφέρονται μόνο με την ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www/…), χωρίς ΑΦΜ, διεύθυνση και Αριθμό Μητρώου. Αυτοί οι 7 θα εισπράξουν περίπου 30 εκατομμύρια €, όσο δηλαδή θα κόστιζε αν οι επιστήμονες έπαιρναν 800 € αντί για 600!

Η κυβέρνηση με τον κ. Βρούτση και τον κ. Γεωργιάδη με περίσσιο θράσος απάντησε “ότι δεν ξέρουμε πώς δουλεύει η αγορά” (!) και ότι “φταίνε οι επιστήμονες που δεν διάλεξαν τα καλά ΚΕΚ” (!). Και μόνιμη επωδός το ψέμα ότι αυτά είναι αναγκαστική επιλογή “για να τα πάρουμε από τα ΕΣΠΑ”, σαν να μην είναι δικά μας λεφτά και αυτά και να πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας και όχι των “κολλητών”. Στην επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί μέχρι στιγμής να κρυφτεί, αλλά δεν θα το καταφέρει.

Παλιοί γνώριμοι…

Όμως γιατί μέσα σε τέτοια κρίση η κυβέρνηση αυτοεξευτελίζεται με τέτοιες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις; Η ιδιωτική επαγγελματική κατάρτιση είναι από το παρελθόν ένας προνομιακός χώρος διασπάθισης δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος για το κόμμα της ΝΔ.

Θυμόμαστε τον υπουργό Παιδείας των Σαμαρά – Βενιζέλου κ. Αρβανιτόπουλο (αυτόν του σχεδίου “Αθηνά¨), που εγκαινίαζε παράρτημα γνωστού ΚΕΚ την ίδια μέρα που υπέγραφε την απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ και την ουσιαστική διάλυση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Θυμόμαστε την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Βρούτσης – Πλακιωτάκης) διακρίθηκε ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα, διαθέτοντας τους ευρωπαϊκούς πόρους σε εικονικές καταρτίσεις με το 70% της αξίας του προγράμματος να πηγαίνει στα ΚΕΚ και μόλις το 30% στους άνεργους καταρτιζόμενους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο αντέστρεψε το ποσοστό υπέρ των ανέργων και έβαλε όρους ποιότητας στην λειτουργία των ΚΕΚ (αριθμός εργαζομένων, επιστημονικός υπεύθυνος) αλλά προσανατόλισε τα κονδύλια κυρίως στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, όπως με το πρόγραμμα 5.500 νέων επιστημόνων με κανονικούς μισθούς, που η ΝΔ κατάργησε.

Χρήσιμα συμπεράσματα…

Η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να ενισχύσει τους “ημέτερους” στα ΚΕΚ και κυρίως στις πλατφόρμες με αδιαφάνεια, σπατάλη και σε βάρος του εισοδήματος και της αξιοπρέπειας των επιστημόνων.

Μας έδειξε με σαφήνεια ότι την οικονομική κρίση από την πανδημία θέλει να την αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που έκανε το 2012 – 2014, προς όφελος πολύ συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων και βυθίζοντας την μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια.

Για να πετύχει αυτό το στόχο θα χρησιμοποιήσει την συγκάλυψη που της παρέχουν τα καλοταϊσμένα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης και τον αυταρχισμό (ετοιμάζουν σχέδιο για απαγόρευση διαδηλώσεων!).

Έγινε φανερή η ποιότητα (!) της εκπαίδευσης που παρέχεται από ιδιώτες με σκοπό το κέρδος και την αρπαχτή, καθώς και η ανεπάρκεια ή η αδιαφορία της κυβέρνησης να τους ελέγξει.

Οι επιστημονικοί σύλλογοι και οι επιστήμονες ήδη διαμαρτυρήθηκαν, όπως και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ίσως πρέπει να περιμένουμε και τους Ελεγκτές της Κομισιόν.

Για να μην γυρίσουμε δέκα χρόνια πίσω, στην κρίση και την απόγνωση για την κοινωνική πλειοψηφία, πρέπει να αντιδράσουμε, έστω και μέσα από το σπίτι.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ