ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου | Απουσία ελέγχων στα εισαγόμενα κηπευτικά

2:19 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
02:01 μ.μ. - Τετ, 27/19/2021
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου | Απουσία ελέγχων στα εισαγόμενα κηπευτικά

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με την Αναφορά που κατέθεσαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κρήτης την επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, για ελλιπείς ελέγχους σε εισαγόμενα κηπευτικά

Αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατατέθηκε σήμερα 27.1.2021 από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, κ. Μανόλη Θραψανιώτη, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης. Με αφορμή την επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών εκτός Εποχής Κηπευτικών & Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας, ζητούνται άμεσα μέτρα για την διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και την προστασία της υγείας των καταναλωτών, που απειλούνται από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.

Αναλυτικά η Αναφορά:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας Covid-19»

Με την παρούσα Αναφορά, σας καταθέτουμε την από 26 Ιανουαρίου 2021 επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών εκτός Εποχής Κηπευτικών & Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Γαϊτάνης Ιωάννης. Σε αυτήν ζητείται από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μεριμνήσουν, ώστε να προστατευτεί άμεσα το εισόδημα των Ελλήνων και Ευρωπαίων παραγωγών, το οποίο συρρικνώνεται δραματικά, όχι μόνο εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης που καταγράφεται από την πανδημία, αλλά και από τη συνέχιση της κάλυψης της ζήτησης από εισαγόμενα προϊόντα. Ειδικά, όταν εκείνα προέρχονται από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της ΤΟΥΡΚΙΑΣ, που είναι πιο ανταγωνιστικά λόγω της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Τα Ελληνικά - Ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου παραμένουν αδιάθετα με μεγάλο οικονομικό κόστος για τους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί ζητούν την αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου Ελέγχου για φρούτα και κηπευτικά, τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία, ώστε να προφυλαχτεί η υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή, αλλά, παράλληλα να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Ευρωπαίου παραγωγού και η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και υπαίθρου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωση μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν(1): Επιστολή του προέδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών εκτός Εποχής Κηπευτικών & Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας .

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μαμουλάκης Χάρης

Ξανθός Ανδρέας

Πολάκης Παύλος