ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λασιθίου: Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές

11:29 π.μ. - Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021
11:03 π.μ. - Τετ, 31/29/2021
Image: ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λασιθίου: Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λασιθίου, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Λαϊκές Αγορές

Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο της παραγωγής και του μόχθου εναντίον της. Αυτή τη φορά είναι οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών με αφορμή το σχέδιο νόμου, του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι παραγωγοί από την Π.Ε Λασιθίου αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι στις λαϊκές αγορές της Κρήτης και του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι αρνητικές συνέπειες για το εισόδημα της περιοχής μας σημαντικό. Επιπλέον, αποτελούν μια σημαντική παράμετρο για την επάρκεια πρώιμων κηπευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος αντιδράει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «πετάξει» από τις λαϊκές τους παραγωγούς απειλώντας την συνέχεια του ίδιου του θεσμού, με μια σειρά διατάξεις που τις βαφτίζει «εκσυγχρονισμό». Το μόνο , όμως, αποτέλεσμα που έχει ο «εκσυγχρονισμός» της ΝΔ είναι η απομάκρυνση παραγωγού – καταναλωτή από τις λαϊκές αγορές. Να αλλοιώσει τη μορφή και το χαρακτήρα, με αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Ευχάριστο μήνυμα το γεγονός ότι και οι επαγγελματίες πωλητές είναι στο πλευρό των παραγωγών, γιατί βλέπουν και αυτοί, ότι η προσπάθεια των κυβερνώντων είναι να στρέψουν τους καταναλωτές μακριά από τις λαϊκές, προς τα μεγάλα supermarkets, που θα αποτελούν μοναδικό σημείο πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών και στην τσέπη των καταναλωτών. Το προσπάθησαν εξάλλου συστηματικά, με πρόφαση την πανδημία, όταν περιόριζαν ασφυκτικά την πρόσβαση παραγωγών και καταναλωτών στις υπαίθριες λαϊκές και πριμοδοτούσαν τις μεγάλες αλυσίδες στους κλειστούς χώρους..

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τις κινητοποιήσεις των παραγωγών. Πόσο ακόμα θα τους κοιτάμε να τα βάζουν με όλη την κοινωνία; Πόσο ακόμα θα δεχόμαστε την κοινωνική καταστροφή προς όφελος των λίγων; Η υπόθεση των λαϊκών αγορών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών και όχι μόνο με τους «αρεστούς».

Εάν όμως προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να καταργήσει όλες τις διατάξεις που αλλοιώνουν τη μορφή και το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και απειλούν τη συνέχεια του θεσμού.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ