Τα μυστικά για τη σωστή καλλιέργεια τομάτας από τον Στ. Γκρίλλα

12:25 μ.μ. - Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021
12:06 μ.μ. - Δευ, 28/25/2021
Image: Τα μυστικά για τη σωστή καλλιέργεια τομάτας από τον Στ. Γκρίλλα

Για αποδοτικότερη χειμερινή καλλιέργεια, ο υπεύθυνος της εταιρείας Ελληνικές Υδροκαλλιέργειες στον Ηχώ 99,8

Τους παράγοντες που επηρέασαν την αγορά των κηπευτικών, τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών αλλά και τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί εν μέσω πανδημίας σχολιάζει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Στάθης Γκρίλλας υπεύθυνος της εταιρείας Ελληνικές Υδροκαλλιέργειες.

Όπως ανέφερε η εστίαση όπως και ο τουρισμός ήταν κλειστά για μια μακρά χρονική περίοδο λόγω των μέτρων για την covid 19, οπότε μειώθηκαν σημαντικά τα σημεία διάθεσης. Σε ένα σχετικά καλό επίπεδο κινήθηκαν οι διαθέσεις σε αγγούρι και πιπεροειδή ενώ τη μεγαλύτερη πίεση, ,προς τα κάτω, τη δέχθηκαν οι τοματοπαραγωγοί ειδικά στην εσωτερική αγορά που έδειξε μια μεγαλύτερη προτίμηση στο τοματίνι βελανίδι. Οι καταναλωτές στράφηκαν επίσης και στις πράσινες σαλάτες. Την ίδια ώρα τα στοιχεία για τα εξαγώγιμα προϊόντα είχαν, σε πολλές περιπτώσεις, θετικό πρόσημο ανέφερε ο κ. Γκρίλλας.

Πρόσθεσε ότι βασική αιτία της μειωμένης ζήτησης της τομάτας είναι ότι είναι άνοστες. Τα σούπερ μάρκετ ζητάνε προϊόντα με μεγάλη διατηρησιμότητα αυτό όμως έρχεται να επηρεάσει τη γεύση. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι παραγωγοί της Ιεράπετρας και άλλων περιοχών του νησιού ώστε αυτό να αλλάξει και να κερδίσουν "έδαφος" που χάνεται. Στοχεύοντας στον καταναλωτή. Θα μπορούσε εδώ να παίξει μεγάλο ρόλο ο Αγροτικός Σύλλογος με τη διενέργεια μιας έρευνας σχετικά με το τι θέλει ο καταναλωτής και να κάνει στη συνέχεια τις ανάλογες ενέργειες, εξήγησε ο κ. Γκρίλλας.

Τόνισε στη συνέχεια ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην καταπολέμηση των ασθενειών, να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα πρόληψης για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούν η tuta absoluta, η ίωση της καστανής ρυτίδωσης, κλπ, να δώσουν μεγάλη σημασία στη λίπανση αλλά και να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής έτσι ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Επεσήμανε ακόμα ότι στην Ιεράπετρα υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές με τεχνογνωσία. Γενικότερα όμως θα πρέπει ο παραγωγός να μην αλλάζει διαρκώς την απόφασή του για το τι προϊόν θα καλλιεργήσει κάθε φορά, να καταλήξει σε ένα ή δυο τα οποία όμως θα επιδιώξει να μάθει πολύ καλά για να μπορεί να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες και τις προκλήσεις.

Τέλος συνέστησε στους παραγωγούς να επιλέγουν τις αυτόριζες ποικιλίες σημειώνοντας ότι ως εταιρεία η πρότασή τους για τους του καλλιεργητές τομάτας είναι το προϊόν "Οπτασία" που στη χειμερινή καλλιέργεια εξασφαλίζει τους 20 τόνους μέχρι το τέλος Απρίλη οπότε οι τιμές είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μάλιστα όποιος παραγωγός μπορεί να την κρατήσει και τον Μάιο όπου θα μπορέσει να παράξει περίπου πάρει άλλους 7 τόνους ανα στρέμμα φτάνοντας τους 27 μέχρι 31 Μαΐου.

-