Τα μυστικά για τη σωστή συμπλήρωση της αίτησης για το Μεταφορικό ισοδύναμο

10:04 π.μ. - Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
10:11 π.μ. - Πέμ, 26/04/2020
Image: Τα μυστικά για τη σωστή συμπλήρωση της αίτησης για το Μεταφορικό ισοδύναμο

Ο γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μ. Βιαννιτάκης στον Ηχώ 99,8

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μεταφορικό ισοδύναμο καθώς η ημερομηνία λήγει στις 30 Νοεμβρίου ζητά ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας, καθώς και άλλοι φορείς, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια απάντηση από πλευράς αρμοδίων. Ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι η Κρήτη εντάσσεται για πρώτη φορά στο μέτρο το οποίο είναι θετικό και για τους παραγωγούς καθώς αφορά και άλλους κλάδους και όταν δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους θα είναι μια σημαντική ανάσα. Θα πρέπει να γίνει καταρχάς μια αίτηση στην ειδική πλατφόρμα όπου εμφανίζονται, εάν υπάρχουν, οι επιλέξιμοι ΚΑΔ του αιτούντα. Ο οποίος μπορεί να έχει πολλούς ΚΑΔ στην επιχείρησή του , να μην είναι όμως όλοι επιλέξιμοι. Αυτό που επιδοτείται είναι ο ναύλος επαγγελματικού οχήματος και οι φορτωτικές.

Ειδικότερα για τις φορτωτικές, θα πρέπει το παραστατικό μεταφοράς και η εξόφληση αυτού, θα πρέπει να είναι στο όνομα του δικαιούχου. Ακόμα και ένα τιμολόγιο που έχουμε με μια αξία που εμπεριέχει μέσα το κόστος μεταφοράς και είναι στο όνομά μας , μπορούμε να το διαχωρίσουμε και να αιτηθούμε μόνο το κόστος μεταφοράς. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι το σύστημα δέχεται ως μονάδες μέτρησης, αν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει έτσι, την παλέτα , το δέμα, τα κιλά. Για οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό πρέπει να γίνει αναγωγή σε ένα από αυτά τα τρία.

Για αυτό χρειάζεται να ζητήσουμε μια βεβαίωση από τον μεταφορέα μας και να πιστοποιήσουμε ότι οι 10 κλούβες πχ αναφέρονται σε 200 κιλά ή σε μισή παλέτα. Η διαδικασία ίσως είναι πρωτόγνωρη τώρα όμως εάν γίνει κατανοητή τότε πιο εύκολα θα μπορέσει ο παραγωγός να συμπληρώσει την αίτηση. Είναι ένα μέτρο θετικό και ένα σημαντικό βοήθημα. Μπορεί το ποσό επί του ποσοστού της φορτωτικής να φαίνεται αρχικά μικρό όμως θα πρέπει να το δούμε σε βάθος εξαμήνου οπότε θα είναι μια σημαντική ανάσα όταν τα χρήματα έρθουν στον δικαιούχο.

-

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Βιαννιτάκη: