Τα νέα, πολλά υποσχόμενα υβρίδια κηπευτικών της syngenta

8:10 π.μ. - Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
08:06 π.μ. - Πέμ, 01/10/2023
Image: Τα νέα, πολλά υποσχόμενα  υβρίδια κηπευτικών της syngenta

Στην εκπομπή “Ιεραπετρίτικη γη” ο Πελεκάνης Βαγγέλης, υπεύθυνος Marketing Σπόρων Κηπευτικών της Syngenta Hellas σε Ελλάδα, Κύπρο και Δυτικά Βαλκάνια

Καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 « Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 και κάθε Πέμπτη σε επανάληψη στις 2.00 το μεσημέρι, βρέθηκε ο κ. Πελεκάνης Βαγγέλης, υπεύθυνος Marketing Σπόρων Κηπευτικών της Syngenta Hellas σε Ελλάδα, Κύπρο και Δυτικά Βαλκάνια.

Καταρχάς έγινε αναφορά στην αγροτική έκθεση Ιεράπετρας Agroexpo 2023 την οποία επισκέφθηκε πολύς κόσμος προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα.

Εν συνεχεία η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα προϊόντα της εταιρίας με έμφαση στη νέα γενιά αγγουριών της Syngenta «από καλή οικογένεια», που συνδιάζουν ποιότητα, υψηλή παραγωγή και ανοχή σε ασθένειες.

Ο κ. Πελεκάνης ανέφερε στη συνέχεια ότι ζούμε νέες εποχές και πρέπει να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες κλιματικές αλλαγές. Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την καλλιέργειά τους πρωτίστως με γενετικό υλικό που μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες και γενικά έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όσον αφορά τις ασθένειες, φέτος ήταν μια ιδιαίτερα ήπια χρονιά, με πλεονεκτήματα γιατί ξοδέψαμε λιγότερη ενέργεια, ενώ τα προϊόντα είχαν τη δυνατότητα πρωιμότερης παραγωγής. Το μειονέκτημα ήταν ότι οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την αύξηση των πληθυσμών εντόμων όπως η Tuta absoluta, αλλά και εξάρσεις ιώσεων όπως η Καστανή ρυτίδωση της τομάτας, ΤoBRFV. Γι’αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι παραγωγοί να είναι συνεχώς δίπλα στην καλλιέργειά τους και να δίνουν έμφαση στην πρόληψη των εχθρών και ασθενειών πριν οξυνθεί το πρόβλημα, ακολουθώντας τις συμβουλές των γεωπόνων.

Τόνισε επίσης ότι η Syngenta έχει δώσει έμφαση στον τομέα των βιολογικών φαρμάκων, κσθώς και στο λανσάρισμα νέων υβρίδιων με περισσότερες ανθεκτικότητες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και παραγωγή. Ειδικότερα για τους σπόρους, οδεύοντας προς τη νέα καλλιεργητική περίοδο, συνέστησε στους παραγωγούς να επιλέγουν εταιρίες που προσφέρουν πιστοποιημένους σπόρους. Όσον αφορά την τομάτα, η Syngenta λανσάρει νέα υβρίδια με ανοχή στην ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης. Ήδη έχει μια γκάμα 7 υβριδίων διαφορετικών τύπων με ανοχή στο ToBRV! Μεταξύ αυτών και 3 μεγαλόκαρπες όπου είναι και η κύρια αγορά στην Ελλάδα.

Ακούστε εδώ τον κ. Πελεκάνη να αναλύει τα νέα προϊόντα και τις προτάσεις της Syngenta Hellas που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς.