Τα νεότερα για την καστανή ρυτίδωση στην Ελλάδα

12:22 μ.μ. - Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Τρί, 29/22/2022
Image: Τα νεότερα για την καστανή ρυτίδωση στην Ελλάδα

Ο ομότιμος καθηγητής - Ιολόγος του ΑΠΘ Ν. Κατής στην Ιεραπετρίτικη Γη

Η «Ιεραπετρίτικη Γη» η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 με τη Μαρία Τσαγκαράκη κοντά σας κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και κάθε Πέμπτη στις 14.00 το μεσημέρι σε επανάληψη. Καλεσμένος της εκπομπής ο  κ. Ν. Κατής - Ομότιμος καθηγητής – Ιολόγος με αναφορά στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης στην τομάτα και άλλες ιώσεις που προσβάλλουν τις καλλιέργειες.

Ο κ. Κατής στάθηκε στο θέμα της καστανής ρυτίδωσης στον καρπό της τομάτας και στα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται εντός και περιμετρικά του θερμοκηπίου.

Τονίζοντας ότι ο παραγωγός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, να εντοπίσει έγκαιρα τα κρούσματα και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία της καλλιέργειας. Υποστήριξε ότι η ίωση της καστανής ρυτίδωσης εξαπλώθηκε παγκοσμίως γιατί η πλειονότητα των χωρών εξαρτώνται όπως και η χώρα μας από υβρίδια που εισάγονται από το εξωτερικό. Σημείωσε δε ότι αρκετοί παραγωγοί τομάτας λόγω της συγκεκριμένης ίωσης, εγκατέλειψαν την καλλιέργεια της.

Εκτίμησε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν υβρίδια ανθεκτικά στην ίωση. Πρόσθεσε εκτός από την καστανή ρυτίδωση με έντονα συμπτώματα στους καρπούς, υπάρχουν και άλλες ιώσεις που έχουν άλλα συμπτώματα πχ εμφανίζονται στα φύλλα όπως το «μωσαϊκό».

Ο κ. καθηγητής μίλησε για τους τρόπους αντιμετώπισης όπως μέτρα υγιεινής ή σκευάσματα. Ενώ αναφέρθηκε στους βιεγέρτες και ενεργοποιητές άμυνας που στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού, δεν είναι εξειδικευμένα για τους ιούς, καταπολεμούν και μύκητες και βακτήρια, δεν σταματούν την εξέλιξη αλλά μειώνουν τις απώλειες για τον παραγωγό.