Τα οικονομικά του Δήμου Ιεράπετρας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γ. Χατζάκη

11:42 π.μ. - Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024
11:01 π.μ. - Δευ, 22/42/2024
Image: Τα οικονομικά του Δήμου Ιεράπετρας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γ. Χατζάκη

3.500.000 ευρώ τα χρέη των δημοτών για νερό και 950.000 ευρώ τα πρόστιμα του ΚΟΚ

Ο κ. Χατζάκης, αντιδήμαρχος Οικονομικών, φιλοξενήθηκε και μίλησε στον Ηχώ 99,8 για αρκετά φλέγοντα ζητήματα. Τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2024 και έτσι «ξεπαγώνουν» έργα που είχαν «παγώσει». Μέσα στην χρονιά θα γίνουν όσες τροποποιήσεις κριθούν απαραίτητες. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου συντάσσουν έναν δικό τους προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός καθώς αφορά και επενδυτικά έργα.

Αναφορικά με την αύξηση των τελών ύδρευσης - άρδευσης, ανέφερε πως προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση πρέπει να πραγματοποιηθεί πρώτα μια μελέτη για το αν όντως χρειάζεται αύξηση και εφόσον κριθεί αναγκαία, θα γίνει. Σκοπός είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ και του ΚΟΚ που αγγίζουν τα 950.000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές είναι πάρα πολύ παλιές. Ο κ. Χατζάκης ενημερώνει τους πολίτες πως υπάρχουν προγράμματα ρύθμισης των οφειλών από 12 έως 48 άτοκες δόσεις. Είναι αναγκαία η εξόφληση του ποσού αυτού ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα και η επάρκεια του νερού. Οι πολίτες οφείλουν να είναι συνεπείς προκειμένου να είναι συνεπής και ο Δήμος με την σειρά του. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα εκσυγχρονιστεί αυτό το κομμάτι (πχ. οι ηλεκτρονικές πληρωμές λογαριασμών), απάντησε πως έχει ήδη γίνει η αρχή από την προηγούμενη δημοτική αρχή και υπάρχουν βλέψεις για να επεκταθεί κι άλλο.

Το ζήτημα της συγχώνευσης των υπηρεσιών της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. έθιξε ο κ. Χατζάκης υπογραμμίζοντας πως ήταν μια πολιτική απόφαση που αφορούσε όλη την Ελλάδα. Οι υπηρεσίες είναι σε επαφή και βρίσκονται στην διαδικασία της ενσωμάτωσης. Προς το παρόν δεν θα αλλάξει κάτι, εν καιρώ θα συσταθεί ένας καινούριος οργανισμός. Ο ίδιος πιστεύει πως η νέα λειτουργία θα είναι για το καλύτερο.

Σχετικά με τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, τόνισε πως η παρούσα δημοτική αρχή θα δώσει βάση στην καθημερινότητα των πολιτών με την ολοκλήρωση των έργων αυτών. «Ευτυχώς υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους αντιδημάρχους.» ανέφερε μεταξύ άλλων. Οι εργολάβοι αναμένεται να πληρωθούν τις επόμενες μέρες για το 2023.

Ακόμη, μίλησε για το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Έκανε μνεία πως ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος και οι εκπαιδευτικοί είναι λίγοι. «Λόγω προεκλογικής περιόδου δεν έγινε σωστός προγραμματισμός και τώρα προσπαθούμε να βρούμε την πιο άμεση και νόμιμη λύση.» Ως προς την ιδέα να εργαστούν εθελοντές προκειμένου να λειτουργήσει το ολοήμερο, τόνισε πως δεν αποτελεί απόφαση αλλά μια πρόταση για άμεση λύση όμως πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.

Για το χρέος στον ΤΟΕΒ ανέφερε πως δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα και γίνεται προσπάθεια ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με το ποσό αυτό αλλά να μεριμνήσει το Υπουργείο Εσωτερικών. «Δυστυχώς αν αναγκαστούμε να πληρώσουμε εμείς τα χρήματα, θα τα στερηθούμε από αλλού.» Αναφορικά με τις δανειακές μας υποχρεώσεις, ανέφερε πως είναι τακτοποιημένες όπως και οι οφειλές σε προμηθευτές. Για το πρόστιμο του Δημαρχείου είπε πως δεν έχει πληρωθεί καθώς αναμένεται η απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο για το εάν θα πληρωθεί.

Κλείνοντας, ζητάει από τους συνδημότες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους από όπου κι αν προέρχονται αυτές.