Τα προβλήματα των Λασιθιωτών στην ομιλία του Μανόλη Θραψανιώτη για τον Προϋπολογισμό του 2022

2:11 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021
02:12 μ.μ. - Δευ, 20/11/2021
Image: Τα προβλήματα των Λασιθιωτών στην ομιλία του Μανόλη Θραψανιώτη για τον Προϋπολογισμό του 2022

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μανόλης Θραψανιώτης, στην τοποθέτησή του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ξεκίνησε την ομιλία απαντώντας στον Υπουργό Τουρισμού  Βασίλη Κικίλια, που είχε προηγηθεί στο βήμα λέγοντας: "Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας κ. Υπουργέ, ότι “ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων”, έχετε απαξιώσει  όμως συνειδητά και αρνείστε να δεχτείτε τους σπουδαστές της ΑΣΤΕΚ, αν και  ζητούν συνάντηση  μαζί σας και  βρίσκονται σε κατάληψη πάνω από ένα μήνα”.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ανυπόστατες προβλέψεις του προϋπολογισμού, ότι δηλαδή δεν θα υπάρχει το 2022 πανδημία και ακρίβεια και στην απουσία μέτρων για αυτά τα μείζονα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Επεσήμανε ότι οι αδιανόητες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και τα ψέματα σχετικά με τις ΜΕΘ, έχουν σαν στόχο να δικαιολογήσουν την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, άρνηση που έχει σαν συνέπεια χιλιάδες νεκρούς συμπολίτες μας που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Σε συνέχεια, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα και καταθέτοντας στα πρακτικά τις δημόσιες τοποθετήσεις φορέων του Λασιθίου, που δείχνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι παραγωγικές τάξεις και τα νοικοκυριά, από την πανδημία και την ακρίβεια.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το κόστος ενέργειας αλλά και νερού για τους αγρότες, το κόστος θέρμανσης για το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μερικά από τα παραδείγματα που ανέφερε. Κατέθεσε στα πρακτικά τεκμήρια για τη λαθροχειρία του Υπουργείου Εσωτερικών, να παρουσιάζει ως νέα έργα, δικά του, έργα που είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι και τα μόνα έργα που εκτελούνται σήμερα στο νομό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΟΛΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2022

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ Τουρισμού, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Είναι υπόθεση των εργαζομένων, πρωτίστως, και υπόθεση των σπουδαστών των ΑΣΤΕ, τους οποίους έχετε απαξιώσει συνειδητά και αρνείστε να τους δεχτείτε πάνω από ένα μήνα, ενώ είναι σε κατάληψη. 

Ο προϋπολογισμός αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία γιατί αποτυπώνει τις προθέσεις της κάθε κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο έτος. Ο προϋπολογισμός που συζητούμε σήμερα βασίζεται στην πρόβλεψη ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, αλλά και την ακρίβεια κι έτσι ο εισηγητής της Πλειοψηφίας περιέγραψε έναν ιδανικό προϋπολογισμό, που αν ζούσε σήμερα γνωστός τηλεπαρουσιαστής θα αναφωνούσε με τη γνωστή του ατάκα της εποχής «ευτυχείτε». 

Η εισηγήτρια μας η κ. Έφη Αχτσιόγλου , τεκμηριωμένα περιέγραψε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών στον τομέα εργασίας, της υγείας, την εκρηκτική άνοδο των τιμών. Αυτή την πραγματικότητα ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει το θλιβερό ρεκόρ θανάτων σε μία μέρα με εκατόν τριάντα νεκρούς, η μετάλλαξη Όμικρον που προκαλεί ανησυχίες και την πρόβλεψη των επιστημόνων για αύξηση των κρουσμάτων και θυμάτων αν δεν παρθούν μέτρα. 

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η δημοσιοποίηση της μελέτης των κ. Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, μια μελέτη που επιβεβαιώνει το αυτονόητο: Η θωράκιση του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας και δεν αφορά μόνο τον κορωνοϊό. Επισημαίνει, επίσης, ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ έχει αυξημένη θνητότητα κατά 87% και ότι το 38,5% θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχαν νοσηλευθεί στις ΜΕΘ και αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ, εκθέτοντας έτσι βαρύτατα τον Πρωθυπουργό, καθώς αποκαλύπτεται ότι ενώ γνώριζε, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Λύτρα, είπε ψέματα από αυτό εδώ το Βήμα στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει μελέτη. Αυτή η απίθανη άποψη κι αυτό το τεράστιο ψέμα ο κ. Μητσοτάκης το είπε για να εξηγήσει και να στηρίξει την άρνησή του να ενισχύσει το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία, για να μην έχουμε «πολυτέλειες στο ΕΣΥ» όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, εκφράζοντας την άποψη του Πρωθυπουργού.

 Με αυτή τη θέση και αυτή την πολιτική έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη και φτάσαμε τους είκοσι χιλιάδες νεκρούς. «Έχουμε ενδείξεις;», ρωτούσε από αυτό εδώ το Βήμα. Κι απαντούσε ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός: «Όχι, δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε την». Τώρα που έχουμε όχι ένδειξη, αλλά αποδείξεις, έχετε να πείτε κάτι στον ελληνικό λαό; Προσπαθείτε απλά να απαξιώσετε τη μελέτη, απαξιώνοντας τους επιστήμονες, αλλά και την ίδια την επιστημονική κοινότητα. 

Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι απαράδεκτα απελπιστική. Θα καταθέσω στα Πρακτικά την ανακοίνωση των εργαζομένων στο κεντρικό Νοσοκομείο Λασιθίου του Αγίου Νικολάου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Λόγω έλλειψης προσωπικού, συγχωνεύθηκε η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, η εφημερίες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι με έναν μόνο γιατρό για αρκετές μέρες, με τις βασικές ειδικότητες τον καρδιολόγο, τον αναισθησιολόγο, τον ορθοπεδικό να μην εφημερεύουν, με εξαντλητικά ωράρια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με κίνδυνο διάπραξης λάθους, τις ελλείψεις και τους κινδύνους», ενώ σ’ αυτό έχουν αναφερθεί και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου προσωπικά στον κ. Πλεύρη, αλλά και ο Διευθυντής της Εντατικής Θεραπείας στον Άγιο Νικόλαο. 

Οι ομιλητές της Πλειοψηφίας, αλλά και οι Υπουργοί από αυτό εδώ το Βήμα προσπαθούν συνειδητά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε προχθές στην παρέμβασή του: «Μας παραδώσατε ανεργία 17% το 2019». Πού την βρήκε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και την παρέδωσε στο 17%, ουρανοκατέβατη ήρθε; Τσιμουδιά σ’ αυτό. Δεν θέλει να θυμάται, προφανώς. Σαν να έπαθε ξαφνικά αμνησία. Ο ΣΥΡΙΖΑ την παρέλαβε από εσάς το 2015 στο 27,9% και την κατέβασε στο 17% μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Γιατί θέλετε να ξεχάσετε ότι εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα. Έχετε θράσος να το πω, έχετε απελπισία να το πω, όταν ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το Βήμα απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Εσείς, κύριε Τσίπρα, μας βάλατε στα μνημόνια». Αλήθεια, αναρωτηθήκατε, κύριοι συνάδελφοι, γιατί μπήκαμε στα μνημόνια και γιατί χρεοκοπήσαμε; 

Μπήκαμε στα μνημόνια για έναν βασικό λόγο. «Το κράτος από το 2001 έως το 2009 ξόδεψε στο σύνολό του 827 δισεκατομμύρια και εισέπραξε 695 δισεκατομμύρια. Μπήκε μέσα 132 δισεκατομμύρια. Για να έχουμε μια καθαρή εικόνα, είναι πενήντα ΕΝΦΙΑ». Ποιος τα λέει αυτά; Τα λέει ο κύριος Υπουργός, ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης τον Απρίλιο του 2015 στο «Eviaportal». Είναι δημοσιευμένη η συνέντευξή του. Τότε, βέβαια, είχε βγει από το μαντρί. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει συγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα, αν διαθέτει βέβαια τέτοια ευαισθησία, ή να αποπέμψει τον κ. Σκυλακάκη γιατί τον ξεμπροστιάζει.  

Ο προϋπολογισμός που συζητούμε σήμερα στηρίζεται στην υπόθεση ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία. Γι’ αυτό και περικόπτονται κατά 850 εκατομμύρια οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Με βάση αυτή την πρόβλεψη απουσιάζουν και τα μέτρα στήριξης και προστασίας για την ακρίβεια η οποία τραβά την ανηφόρα. Η παγκόσμια κρίση, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις μεταφορές λόγω της πανδημίας, προκάλεσε εκρηκτική αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση, το πετρέλαιο κίνησης, αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, στην αγροτική παραγωγή. 

«Διπλασιάζουμε το επίδομα θέρμανσης». Μάλιστα. Πόσο είχε πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Να πάμε στο Οροπέδιο Λασιθίου, μια από τις πιο κρύες κατοικημένες περιοχές της χώρας, που ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στις επιδοτούμενες περιοχές. Το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι είχε 80 λεπτά. Φέτος έχει φτάσει στο 1,23. Η διαφορά είναι 43 λεπτά. Ένα νοικοκυριό με 5.000 λίτρα κατανάλωση -γιατί τόσο φτάνει εκεί πάνω- και διπλασιασμό της επιδότησης, θα πάρει 360 ευρώ από τα 180. Θα είναι δηλαδή μείον γύρω στα 1.400 ευρώ. Μιλάμε για μια περιοχή με πληθυσμό στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους. 

Αντίστοιχη είναι η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης ιδιαίτερα για τους αγρότες, που σε επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Φέτος επισημαίνουν οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων Κρήτης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υπέρογκη αύξηση στο κόστος παραγωγής 40% λόγω ανατίμησης στο κόστος ενέργειας εφοδίων κλπ.». Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά. Την ίδια ώρα ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις υπέρογκες αυξήσεις του ρεύματος που ήδη έγιναν, είδε αύξηση και στην τιμή νερού άρδευσης από 18 σε 25 λεπτά, αύξηση κατά 40%. Με αυτό το νερό αρδεύονται οι δυναμικές καλλιέργειες της Ιεράπετρας που έχουν τεράστιο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Μπορείτε να αντιληφθείτε τις συνέπειες για την παραγωγή, αυτής της εξοργιστικής αδράνειας να πάρετε μέτρα. Για το ρεύμα είναι ακόμα χειρότερα. Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής πλήττονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το ίδιο για τα τρόφιμα. Το ψωμί πάνω από 20%.

Λέτε ότι δεν έχετε προτάσεις. Απαντάμε: Μειώστε τον Φόρο Ειδικής Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης όσο διαρκεί η κρίση. Αυξήστε τον κατώτατο μισθό, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας με αυτά που είπε ο κ. Βορίδης προχθές με το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Επί ΣΥΡΙΖΑ 1,3 δισεκατομμύρια στο «Φιλόδημο» 3 περίπου έχει το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα 3 δισεκατομμύρια υλοποιούνται σήμερα. Κανένα.

Στο Λασίθι εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν έργα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα έργα υλοποιούνται σήμερα και θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά αυτήν εδώ την εικόνα, έργα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-2023. Έργα τα οποία υλοποιούνται και τα έχει  εγκρίνει και χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπάθειες να ακυρώσετε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές εδώ, και να τελειώνετε με την Αριστερά πέφτουν στο κενό. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι πολύ ψηλά και δεν το φτάνετε. Ο Αλέξης Τσίπρας το απέδειξε με τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή που είχε δίκιο να διαμαρτύρεται, όχι, όμως, με αυτόν τον τρόπο.

Ευχαριστώ πολύ.

 (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής) 

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)