Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η καθαριότητά τους

7:11 π.μ. - Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021
07:09 π.μ. - Παρ, 10/11/2021
Image: Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η καθαριότητά τους

Δελτίο τύπου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας "Μαρία Λιουδάκη"

Τα σχολεία ανοίγουν ενώ ξεκινά το 4ο κύμα της πανδημίας και η καθαριότητα και η απολύμανση των σχολικών κτιρίων θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα για να μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Όμως ο Δήμος Ιεράπετρας προχώρησε σε περικοπές προσωπικού. Αντί για επιπλέον προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά για την κάλυψη του συνόλου των ωρών λειτουργίας των σχολείων και των νηπιαγωγείων, επειδή στην ουσία μειώνεται το προσωπικό καθαριότητας, γίνεται μεγάλη μείωση στις ώρες που θα καθαρίζεται κάθε σχολείο και κάθε νηπιαγωγείο.. Έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα για επαρκή καθαριότητα και απολύμανση και είναι ολοφάνερο ότι δημιουργείται τεράστιος κίνδυνος για την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Στα σχολεία ευθύνης του Συλλόγου μας καταγράψαμε πέντε περιπτώσεις σε Δημοτικά σχολεία και ισάριθμες περιπτώσεις Νηπιαγωγείων που το προσωπικό καθαριότητας θα βρίσκεται στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία λιγότερες ώρες – ακόμη και τις μισές ώρες - σε σχέση με την περσινή σχολική χρονιά, που και πάλι δεν επαρκούσε για την κάλυψη του συνόλου των ωρών λειτουργίας τους.

Είναι φανερό ότι δεν είναι δυνατό να γίνει καθαρισμός και απολύμανση όλων των σχολικών χώρων (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι) σε κάθε διάλειμμα και πριν από το επόμενο μάθημα αλλά και μετά το τέλος της καθημερινής λειτουργίας τους, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Καλούμε το Δήμο Ιεράπετρας και όλους τους αρμόδιους έστω και τώρα να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για να καλύψουν τις ανάγκες συμμόρφωσης όλων των σχολείων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Η υγεία μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Σε αντίθετη περίπτωση τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες και σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό παιδιών σε κάθε αίθουσα θα καταλήξουν να γίνουν εστίες υπερ – μετάδοσης του ιού Covid19. Χωρίς αμφιβολία θα οδηγηθούν σε νέο κλείσιμο με καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και τη μαθησιακή και ψυχολογική τους κατάσταση. Σε νέο ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων η κυβερνητική πολιτική και οι Δήμοι θα έχουν ακέραια την ευθύνη.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος 

Γιάννης Πασπαράκης 

Η Γενική Γραμματέας

Σταυρούλα Δατσέρη

φωτογραφία αρχείου