Τα τρακτέρ εισβάλουν στο Παρίσι -“Παραλύει” η χώρα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων

12:27 μ.μ. - Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024
12:01 μ.μ. - Δευ, 29/27/2024
Image: Τα τρακτέρ εισβάλουν στο Παρίσι -“Παραλύει” η χώρα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων

H Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες με σκοπό να χαλαρώσουν οι περιβαλλοντικοί κανόνες της ΕΕ που αφορούν στη χρήση των γεωργικών εκτάσεων

Τα τρακτέρ έχουν σχηματίσει μπλόκα και σήμερα Δευτέρα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους έξω από το Παρίσι, ενώ οι διαμαρτυρίες των αγροτών συνεχίζονται και κλιμακώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η γαλλική κυβέρνηση απέσυρε την Παρασκευή το σχέδιο για σταδιακή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα καύσιμα, υποσχέθηκε μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών.

Ωστόσο, τα συνδικάτα των αγροτών απάντησαν ότι αυτά δεν είναι αρκετά και ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν την πίεση για να πετύχουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σφίγγει ο «κλοιός» γύρω από το Παρίσι

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αγροτικής οργάνωσης της Γαλλίας δήλωσε ότι οι αγρότες θα αποκλείσουν όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους έξω από το Παρίσι σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στις Βρυξέλλες, η κυκλοφορία στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο διακόπηκε από εξαγριωμένους αγρότες.

«Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι όσο η διαμαρτυρία είναι μακριά από το Παρίσι, το μήνυμα δεν περνάει», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, επικεφαλής του συνδικάτου FNSEA, στο ραδιόφωνο RTL.

Οι οδηγοί ταξί προχώρησαν επίσης σε κινητοποιήσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις για τα νέα τιμολόγια στις μεταφορές, εντείνοντας το κυκλοφοριακό χάος στο Παρίσι.

Ο Ρουσό τόνισε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν τις δράσεις τους παντού στη Γαλλία «με στόχο να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την προστασία της γεωργικής εργασίας».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ σήμερα Δευτέρα.

Ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό δήλωσε νωρίτερα ότι, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πιέσει για πιο φιλοαγροτικές πολιτικές προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου στην Ε.Ε.

Ο Φεσνό πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα στην προσπάθειά του να μειώσει τους περιορισμούς της Ε.Ε. ως προς τη χρήση των γεωργικών εκτάσεων, βάσει των νέων πράσινων κανόνων.

Ερωτηθείς πότε θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο αναθεώρησης των κανόνων, ο Φεσνό απάντησε «αυτή την εβδομάδα».

Ο νόμος της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της φύσης απαιτεί από τις χώρες να επιβάλουν περιβαλλοντικά μέτρα στο ένα πέμπτο της γης και της θάλασσάς τους έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τμήμα της τάξης του 4% των γεωργικών εκτάσεων πρέπει να παραμείνει σε αγρανάπαυση.

Οι Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρά επιζήμιο για την εργασία τους, ενώ τόνισαν ότι η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ασκήσει πίεση εκφράζοντας τις θέσεις τους στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Reuters