Τα υπολείμματα καλλιεργειών και το βιολογικό compost της εταιρείας Green Mountain Project

12:26 μ.μ. - Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023
12:11 μ.μ. - Παρ, 03/26/2023
Image: Τα υπολείμματα καλλιεργειών και το βιολογικό compost της εταιρείας Green Mountain Project

Στην "Ιεραπετρίτικη Γη" μίλησαν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Green Mountain Project,Γ. Μπαχλιτζανάκης και ο χημικός Μ. Λουκάκης

Η διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την αγροτική Ιεράπετρα. Μετά το κλείσιμο του ΧΑΔΑ δημιουργήθηκε έντονο πρόβλημα για το που αυτά θα καταλήγουν και πως θα γίνεται η διαχείρισή τους. Εικόνες με φυτικά και άλλα θερμοκηπιακά υπολείμματα δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή ακόμα και σε ρέματα σαφώς δε τιμούν κανέναν. Ποια είναι όμως η λύση; Η εταιρία Green Mountain Project ΙΚΕ, από τον Απρίλιο του 2021 έρχεται με τη δραστηριότητά της και μια καινοτόμο πρόταση να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος λύνοντας τα χέρια των παραγωγών. Και παράγει ένα ποιοτικό, βιολογικό προϊόν compost κατάλληλο για τον εμπλουτισμό των εδαφών με θρεπτικά στοιχεία σε κάθε είδους καλλιέργεια. Το θέμα απασχόλησε την αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 Ιεραπετρίτικη Γη όπου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Green Mountain Project, Μ. Λουκάκης και ο χημικός Γ. Μπαχλιτζανάκης ανέλυσαν την πρότασή τους.

hxonews

Η διαχείριση αποβλήτων προερχόμενα από θερμοκηπιακές καλλιέργειες και άλλες αγροτικές εργασίες καθώς και αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις αποτελεί την κύρια πολιτική της εταιρίας, η οποία έχει ως βασικό στόχο την παραγωγή ανακυκλωμένων προϊόντων, με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον αλλά και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων αυτού.

hxonews
hxonews

Το compost που παράγει η εταιρεία, προέρχεται αποκλειστικά από φυτικές πρώτες ύλες. Ως βασική πρώτη ύλη είναι υπολείμματα καλλιεργειών, φυτά ή μέρη αυτών με καρπούς, κυρίως από τα θερμοκήπια της περιοχής Ιεράπετρας. Επίσης, για την παραγωγή του compost χρησιμοποιούνται ως υλικά δομής και παροχής λιγνίνης και θρυμματισμένα κλαδοκάθαρα δέντρων της περιοχής.

hxonews

Η μη χρήση ζωικών υπολειμμάτων ή παραπροϊόντων, εξασφαλίζει ότι δεν περιέχονται στις πρώτες ύλες ζωικοί ή ανθρώπινοι παθογόνοι, ούτε ορμόνες και αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.

hxonews

-