ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινούν οι πωλήσεις και στην Κρήτη μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών

3:01 μ.μ. - Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017
03:12 μ.μ. - Παρ, 01/01/2017
Image: ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινούν οι πωλήσεις και στην Κρήτη μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών

Μετά την Κασσιόπη, η ιδιωτικοποίηση της οποίας ολοκληρώθηκε με τις τελικές υπογραφές στο τέλος του Δεκεμβρίου κι εν μέσω… διοικητικών και περιουσιακών εκκρεμοτήτων του ίδιου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ο πρώτος μήνας του 2017 φέρνει τις πρώτες πωλήσεις ακινήτων για το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του προγράμματος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να κατακυρωθούν στους επενδυτές που υπέβαλαν προσφορές τα πρώτα ακίνητα από το τελευταίο πακέτο των 14 οικοπέδων και κτιρίων που είχαν βγει προς πώληση στα μέσα του καλοκαιριού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το ακίνητο στη Χαλκιδική, κτίριο εντός του παραδοσιακού ιστού της πόλης του Ναυπλίου, διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα στην Καλαμάτα κ.ά..
 
Την ίδια στιγμή «τρέχουν» οι διαδικασίες, μέσω της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για πέντε ακόμη διαγωνισμούς με ημερομηνία υποβολής των προσφορών στις 25 Ιανουαρίου από το ίδιο πακέτο των 14 ακινήτων. Πρόκειται για τα οικόπεδα στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας (παραθαλάσσιες εκτάσεις που δίνονται για 50ετή μίσθωση), στην Κοσκινού της Ρόδου (εκτάσεις σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη της Ρόδου κοντά στη θάλασσα και διατίθενται προς πώληση) και τρεις ακόμη εκτάσεις στην Ιεράπετρα, οι οποίες πρόκειται να πουληθούν. Σημειωτέον ότι μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών πωλούνται κυρίως μικρότερα ακίνητα, επομένως και τα έσοδα είναι χαμηλότερα, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr.
 
Το κτίριο στο Ναύπλιο
 
 
 
Τα οικόπεδα στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας
 
 
Έκταση προς πώληση στην Ιεράπετρα
 
 
Τα τελευταία έσοδα που «μπήκαν» στο ΤΑΙΠΕΔ από πωλήσεις ακινήτων είναι αυτά, στο τέλος Δεκεμβρίου, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την NCH Capital, η οποία ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει δικαστικές προσφυγές από φορείς και κατοίκους της περιοχής. Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακυρώσεως που έχει υποβάλει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση της σχετικής πολεοδομικής μελέτης του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, φορείς και κάτοικοι της περιοχής γνωστοποίησαν χθές ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όπως ανέφεραν τα νομικά τους επιχειρήματα, στηρίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας, την προστασία της βίδρας lutra-lutra, το οικοσύστημα, τις μονάδες αφαλάτωσης, την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί υδάτων, το ζήτημα της Ποσειδωνίας κ.α.
 
Προς παράταση ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Πύλου
 
Εν τω μεταξύ, οι παρατάσεις στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζονται. Για σήμερα, Πέμπτη 12 ιανουαρίου, ήταν η προγραμματισμένη, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη μαρίνα της Πύλου, η οποία ωστόσο φαίνεται να οδεύει για δύο μήνες αργότερα σε συνέχεια και των σχετικών αιτημάτων των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η μαρίνα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 129 σκαφών και παραχωρείται για περίοδο 40 ετών, ενώ η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον το αν τελικά θα υποβάλλει προσφορά η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος, μέσω της Costa Navarino, έχει δημιουργήσει το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό στην περιοχή.



hania.news