Ταμπακάκης: Μετά τις μοβ τσούχτρες, οι γαλάζιες στα νερά της Μεσογείου

12:09 μ.μ. - Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024
12:03 μ.μ. - Τετ, 13/09/2024
Image: Ταμπακάκης: Μετά τις μοβ τσούχτρες, οι γαλάζιες στα νερά της Μεσογείου

Ο Κ. Ταμπακάκης, τεχνολόγος - ιχθυολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την μέδουσα Rhizostoma pulmo που φτάνει σε διάμετρο τα 40 εκατοστά, ενίοτε όμως παρουσιάζονται και γίγαντες που υπερβαίνουν το ενάμισι μέτρο

Με αφορμή την εμφάνιση της νέας μέδουσας στο νησί της Ρόδου, μίλησε ο κ. Ταμπακάκης, τεχνολόγος & ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, στην εκπομπή του Ηχώ 99,8 δίνοντας μας περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το είδος.

Η μέδουσα που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στην Ελλάδα έχει μήκος μόλις ένα μέτρο(!) και φαίνεται να είναι αρκετά τοξική αν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Όπως τόνισε ο κ. Ταμπακάκης, δεν έχει φτάσει ακόμα στην Κρήτη και μάλλον δεν σκοπεύει να επισκεφτεί το νησί μας. Επιπροσθέτως, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στις θάλασσες με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους ξενικά είδη. Η μέδουσα δεν είναι το πρώτο ξενικό είδος που εμφανίζεται αφού έχουν προηγηθεί τα λεοντόψαρα, οι λαγοκέφαλοι και τα μπλε καβούρια.

hxonews

Κάποια από τα καινούρια είδη είναι βρώσιμα, όπως για παράδειγμα τα μπλε καβούρια και τα λεοντόψαρα καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες. Αξίζει να σημειωθεί πως στα ξενοδοχεία προωθούν τα λεοντόψαρα και έτσι οι τουρίστες τα αναζητούν και σε εστιατόρια της πόλης.

Ο λαγοκέφαλος έχει δυσκολέψει κατά πολύ το έργο των ψαράδων καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά τα ψάρια και απ’ την άλλη πλευρά προκαλούνται μεγάλες καταστροφές στα δίχτυα που χρησιμοποιούν οι ψαράδες. «Λύσεις υπάρχουν ώστε να μπορεί να καταναλωθεί ο λαγοκέφαλος από τον άνθρωπο χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του από τις τοξίνες, όμως πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση στον τρόπο που πρέπει να καθαρίζεται το ψάρι.»

Τέλος, ο κ. Ταμπακάκης συμβουλεύει όσους ξεκινήσουν τα μπάνια στην παραλία να μην πλησιάζουν τα λεοντόψαρα και τους μεγάλους λαγοκέφαλους για την δική τους ασφάλεια.