Τελευταία μέρα για την ενεργοποίηση. Ανοιχτά μέχρι το βράδυ τα γραφεία της ΕΑΣ Ιεράπετρας

10:12 π.μ. - Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017
10:06 π.μ. - Πέμ, 15/12/2017
Image: Τελευταία μέρα για την ενεργοποίηση. Ανοιχτά μέχρι το βράδυ  τα γραφεία της ΕΑΣ Ιεράπετρας

Περίπου 500 άτομα δεν έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ

Για τα ενεργοποίηση δικαιωμάτων και την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ΟΣΔΕ , την  προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων έτους 2017, το πρόβλημα που ανέκυψε με τους ψεκασμούς για τη  δακοκτονία αλλά και το xylella  μίλησε στον ΗΧΩ fm 99,8 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Δασκαλάκης
Τόνισε ότι για εγγραφή στο Μ.Α.Α.Ε. (Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) απαραίτητη προυπόθεση είναι ΟΣΔΕ 2017 – Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης-Δήλωση Καλλιέργειας και Εκτροφής ανεξάρτητα αν λαμβάνουν ή όχι επιδότηση καταληκτική ημερομηνία για ΟΣΔΕ 2017 είναι η 15η Ιουνίου 2017.
 
Πρόσθεσε ότι με Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2017 ως την Παρασκευή, 30/06/2017.  Διευκρίνισε ότι η παράταση  της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα αγροτεμάχια για το έτος 2017, ήτοι 31/05/2017. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος  στις 31/05/2017 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του έτους 2017. Επίσης η καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (ως 30/06/2017) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης παρατείνεται ως την Δευτέρα, 10/07/2017
Ο κ. Δασκαλάκης είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τη δήλωση ΟΣΔΕ σ το ΣΥΝΚΑ και στα γραφεία της Ένωσης στους Παπαλάκκους . Εκτιμάται ότι περίπου 500 άτομα δεν έχουν προσέλθει να κάνουν την ενεργοποίηση δικαιωμάτων.
 
 
 
Σε σχέση με τη δακοκτονία ανέφερε  έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα στο πρόγραμμα δακοκτονίας  και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και νέα μεγάλη καθυστέρηση με τον διαγωνισμό που διεξάγει το Υπουργείο για τα φάρμακα. Σε τοπικό επίπεδο, σε ότι αφορά τις Π.Ε Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων υπάρχουν φάρμακα για ένα μόνο ψεκασμό  ενώ στην ΠΕ Ηρακλείου τα διαθέσιμα φάρμακα δεν επαρκούν για να ψεκαστούν όλα τα ελαιόδεντρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού σ ε μια χρονιά που όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα θα είναι σχετικά καλή.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Δασκαλάκη: