Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Πότε κλείνει η πλατφόρμα

7:46 π.μ. - Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021
07:11 π.μ. - Παρ, 12/46/2021
Image: Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Πότε κλείνει η πλατφόρμα

Η μη ορθή δήλωση των πραγματικών επιφανειών της εκάστοτε ιδιοκτησίας, θα τιμωρηθεί με την καταβολή μεγάλων προσαυξήσεων στο μέλλον

Το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, ξεκίνησε ο «δεύτερος γύρος» για την δήλωση τετραγωνικών μέτρων, τα οποία έμειναν αδήλωτα κατά τον πρώτο κύκλο δηλώσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου ώστε να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Είναι επιβεβλημένης σημασίας η ορθή δήλωση των πραγματικών επιφανειών της εκάστοτε ιδιοκτησίας, καθώς μόνον έτσι οι πολίτες θα μπορέσουν να γλυτώσουν την καταβολή μεγάλων προσαυξήσεων στο μέλλον, μιας και οι αναδρομικές χρεώσεις αναμένεται να φτάσουν έως και το 200%, όπως επισήμανε σε τοποθέτηση του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σημειώνεται επίσης ότι η υποβολή των δηλώσεων των ξεχασμένων τετραγωνικών, θα συνεπάγεται προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου, από την 1η Ιανουαρίου 2020, μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Η παραπάνω εφαρμογή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της ΚΕΔΕ, της ΑΑΔΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΓΓΠΣ, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών.

Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή:

επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ απ' όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και

επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ' όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αρ. παροχής του ακινήτου

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Αν για κάποιο ακίνητό δεν είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο για περισσότερες πληροφορίες.

Σε ανακοίνωση της αναφορικά με το ζήτημα η ΚΕΔΕ σημειώνει:

«Την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα».

Οι ιδιοκτήτες που αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα και δήλωσαν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, κατάφεραν να γλυτώσουν από τέλη και πρόστιμα, ένα ποσό ύψους περίπου 1,5 δισ. Ευρώ.

Με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ να προσθέτει: «με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς δήμους ».

neakriti.gr