Τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου η πρώτη δόση των αγροτικών ενισχύσεων

9:16 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Δευ, 15/16/2020
Image: Τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου η πρώτη δόση των αγροτικών ενισχύσεων

Ζεστό χρήμα στην καρδιά του καλοκαιριού

Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, δηλαδή πιο νωρίς όσο ποτέ, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών (γεωργών και κτηνοτρόφων δηλαδή) τα χρήματα της πρώτης δόσης των επιδοτήσεων. Το μέρος της πρώτης δόσης που θα καταβληθεί θα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι συνήθως, όπως δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, πιθανότατα στο 80%, αντί για το καθιερωμένο 70% της βασικής ενίσχυσης. Και η απόφαση αυτή της Κομισιόν είναι ευθυγραμμισμένη στα δυσχερή δεδομένα που καλλιέργησε ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του συνεταιριστή.

«Η παραδοσιακή ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης της βασικής ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Φέτος, με απόφαση της Κομισιόν, τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου θα δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Και εκτός που θα δοθεί νωρίτερα, θα δοθεί και σε μεγαλύτερα επίπεδα. Δηλαδή, πέρυσι είχε δοθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης σαν προκαταβολή. Φέτος θα δοθεί το 80% της βασικής ενίσχυσης σαν προκαταβολή για να ενισχυθούν με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί μας, λόγω κορωνοϊού», λέει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής...

Διευκρινίζεται ότι, όταν λέμε 70% της βασικής ενίσχυσης, εννοούμε γύρω στο 50% με 55% της ενιαίας ενίσχυσης (της συνολικής ενίσχυσης δηλαδή), ενώ πάντοτε στη δεύτερη δόση μέσα στις γιορτές και λίγο πριν τη λήξη της χρονιάς πληρώνεται προς τους παραγωγούς το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο “πρασίνισμα”.

Απαραίτητη διαδικασία για να πιστωθούν τα χρήματα που θα ανακουφίσουν έστω και προσωρινά τους παραγωγούς είναι φυσικά να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, που ολοκληρώνεται χωρίς ποινή σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνεται η ενεργοποίηση με ποινή για λίγες μέρες. Για τον λόγο αυτό, τα γραφεία της ΕΑΣΗ θα παραμείνουν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, στο πλαίσιο ενός διευρυμένου ωραρίου μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο συνεταιριστής, εξάλλου, καλεί όσους παραγωγούς δεν έχουν μεριμνήσει μέχρι σήμερα, να προσέλθουν στα γραφεία της ΕΑΣΗ στη διάρκεια της σημερινής ημέρας για να ενεργοποιήσουν τις αιτήσεις τους.

Για ενδεχόμενες εκκρεμότητες παραγωγών, ο Μύρων Χιλετζάκης τούς καλεί να πάρουν τον αριθμό πρωτοκόλλου σήμερα, για να μη χάσουν την προβλεπόμενη προθεσμία και να αποφύγουν την ποινή του 1%. Και από ’κει και πέρα, όπως λέει, υπάρχει το περιθώριο των επόμενων ημερών μέχρι να λήξει και η τελευταία προθεσμία που έχει ανακοινωθεί, προκειμένου όλα αυτά τα κενά να συμπληρωθούν, χωρίς κανένα πρόβλημα, για τους εν λόγω παραγωγούς.

Οι προθεσμίες που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχετικές ανακοινώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την παρέλευση της σημερινής ημερομηνίας, θα γίνονται δεκτές οι ενεργοποιήσεις των δικαιωμάτων των παραγωγών, αλλά με πρόστιμο 1% επί του συνόλου τους, μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Ιουνίου, «σε συνέχεια της από 13/05/2020 ανακοίνωσης, υπενθυμίζεται στους γεωργούς ότι τη Δευτέρα 15/06/2020 (σ.σ. σήμερα) λήγει η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το τρέχον έτος, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής της.

Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί που είτε δεν έχουν υποβάλει ακόμη είτε δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους να το πράξουν άμεσα.

Σε διαφορετική περίπτωση, για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή μέχρι την Παρασκευή 10/07/2020 θα επιβάλλεται κύρωση επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων), ενώ, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη».

Μέχρι σήμερα η ενεργοποίηση

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουνίου είχε ενεργοποιηθεί το 88% του συνόλου των αιτήσεων σε επίπεδο νομού Ηρακλείου. Σε όλη την ελληνική επικράτεια ενεργοποιούν 635.000 παραγωγοί και είχαν μείνει χωρίς οριστικοποίηση των αιτήσεών τους, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, 160.000 παραγωγοί, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

neakriti.gr