«Θερίζει» η γρίπη: 40 οι νεκροί – 50.000 εμβόλια παρήγγειλε το υπουργείο Υγείας

3:45 μ.μ. - Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019
03:08 μ.μ. - Παρ, 02/45/2019
Image: «Θερίζει» η γρίπη: 40 οι νεκροί – 50.000 εμβόλια παρήγγειλε το υπουργείο Υγείας

Τι λένε οι επιστήμονες

Ένας ακόμη 46χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από την φονική γρίπη στα Χανιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 40.
 
Ο έμπειρος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στον Ant1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων του ιού, που είναι πολύ επιθετικός.
 
Σε συνέντευξη Τύπου, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισαν για ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
 
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης.
 
«Η γρίπη είναι παγκόσμιο φαινόμενο» και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της, είπαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης στην Ευρώπη 30.000 με 40.000 άνθρωποι.
 
Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην προμήθεια ακόμη 50.000 εμβολίων, είπε ο κ. Μπασκόζος, τονίζοντας ότι ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί.
 
Οι επιστήμονες επανέλαβαν τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης τα οποία είναι:
 
Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
 
Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
 
Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
 
Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
 
Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 
enikos.gr