Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Βγόντζας

12:11 π.μ. - Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019
12:03 π.μ. - Παρ, 29/11/2019
Image: Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Βγόντζας

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί, ο γνωστός νομικός Αντώνης Βγόντζας, υποκύπτοντας στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες, σκορπίζοντας θλίψη

Ο έγκριτος νομικός, αντιστεκόταν με μεγάλη γενναιότητα και θάρρος στα προβλήματα της υγείας του, και μιλούσε ανοιχτά για αυτά, αιφνιδιάζοντας τους συνομιλητές του και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα τα ξεπεράσει.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα.
 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το χωριό Καπίστρι (νυν οικισμός Σταυρού) Ιεράπετρας
 
Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971.
 
Από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση
 
Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής».Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.
 
Σταδιοδρομία ως νομικός
 
Από το 1971 είναι μάχιμος δικηγόρος και σήμερα διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1976 μέχρι και σήμερα διατελεί επιστημονικός συνεργάτης - βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου
 
Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά», σύμφωνα με το ekriti.gr, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 - 1992. Υπήρξε επίσης συνήγορος του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.
 
Κατά την τελευταία θητεία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού (1993 - 1996) υπήρξε νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του.
Θητεία σε θέσεις δημόσιας ευθύνης
 
Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας
 
Ενασχόληση με την πολιτική
 
Ασχολείται ενεργά με την πολιτική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, όπου έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.
Αρθρογραούσε τακτικά στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, μεταξύ των οποίων και ένα για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.