Την οικονομική ενίσχυση των Ανθοπαραγωγών ζητά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

9:27 π.μ. - Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
09:04 π.μ. - Τετ, 21/27/2021
Image: Την οικονομική ενίσχυση των Ανθοπαραγωγών ζητά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Η επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Λιβανό

Κε Υπουργέ

Συνεχίζοντας την άμεση ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας στο θέμα της ανθοκομίας.

Έπειτα από ένα χρόνο πανδημίας, η ελληνική ανθοκομία εξακολουθεί να στενάζει, κυρίως στον κλάδο των Δρεπτών Ανθέων (Κομμένα Λουλούδια).

Στην έναρξη της πανδημίας η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε την μεγάλη ζημιά σε όλους τους κλάδους της ανθοκομίας, ενισχύοντας οικονομικά τους κλάδους των Γλαστρικών και Δρεπτών Ανθέων, με το ύψος της ενίσχυσης να μην ξεπερνά το 20% των εξόδων εκείνης μόνον της περιόδου.

Ακολούθησαν 12 μήνες με κλειστά σχεδόν του συνόλου των βασικών σημείων πώλησης τους (ανθοπωλεία - λαϊκές αγορές) με κρατική εντολή. Ακόμα και σήμερα υπολειτουργούν, χάνοντας έτσι την πιο εμπορική περίοδο του έτους.

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα για την ενίσχυση κλάδου της ανθοκομίας με το ποσό 1 εκ ευρώ περίπου, που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα καθώς η τότε ηγεσία του ΥπΑΑΤ μας διαβεβαίωσε ότι έχει καλυφθεί το σύνολο των κλάδων της ανθοκομίας.

Σας ζητάμε καταρχάς να μας ενημερώσετε για την συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση και σε ποιον κλάδο απευθύνεται, ξεδιαλύνοντας έτσι τις υποψίες για φωτογραφική ενίσχυση, εξυπηρετώντας ενδεχομένως μια μικρή μερίδα παραγωγών.

Σας καλούμε επίσης να προβείτε άμεσα στην σύνταξη φακέλου για οικονομική ενίσχυση κυρίως στον κλάδο των Κομμένων Ανθέων καθώς έχουν υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά. Θυμίζουμε ότι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών και ευαλλοίωτων ειδών και σε συνδυασμό με τις μηδενικές πωλήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα για την επόμενη χρονιά.

Αυτό, είστε σε θέση να το αποτρέψετε με τις ανάλογες ενέργειες σήμερα.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτέ διευκρίνηση.

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Γαϊτάνης Ιωάννης 

Ο Γεν. Γραμματέας

Βιαννιτάκης Μιχαήλ