Τι δείχνουν ισολογισμός και προϋπολογισμός για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιεράπετρας

12:44 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020
12:12 μ.μ. - Τετ, 23/44/2020
Image: Τι δείχνουν ισολογισμός και προϋπολογισμός για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιεράπετρας

Η αντιδήμαρχος οικονομικών Χ. Χατζημαρκάκη στον Ηχώ 99,8

Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιεράπετρας με αφορμή τις πρόσφατες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου παραθέτει σε συνέντευξή της στον Ηχώ 99,8 η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη, Όπως είπε εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 και ο Ισολογισμός είναι βελτιωμένος. Παρουσιάζεται μια ζημία όχι όμως ταμειακή. Η ζημία έχει να κάνει με την απόσβεση των παγίων στην Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού και των χωριών που πλέον έχουν προσαρτηθεί στον Δήμο Σητείας μετά και την απόφαση του ΣτΕ που σημαίνει ότι μέσα στον χρόνο θα πρέπει να παραδοθούν τα πάγια αυτά στον δήμο Σητείας, διευκρίνισε η αντιδήμαρχος.

Ως προς τον προϋπολογισμό του 2021 ανέφερε ότι είναι αυξημένος κατά 4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2020. Τα ίδια έσοδα είναι σαφώς μειωμένα ωστόσο ο Δήμος επειδή εξάλλου δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στα ανταποδοτικά τέλη, διεκδικεί και λαμβάνει χρηματοδοτήσεις μέσα από το ΕΣΠΑ ή από προγράμματα. Τα δάνεια και οι υποχρεώσεις πληρώνονται κανονικά και δεν χρειάστηκε να μπει ο δήμος στη διαδικασία αναχρηματοδοτήσεων ή πάγωμα, αν και ο νόμος το επιτρέπει. Οι δήμοι λαμβάνουν χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα η τελευταία χρηματοδότηση προς τον δήμο Ιεράπετρας αντιστοιχούσε σε 122.000 ευρώ και είχε να κάνει με την απώλεια εσόδων. Σημειώνεται ότι ο δήμος φέτος δεν εισπράττει τέλη σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων και επιπλέον επιστρέφει χρήματα από τα τέλη που στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή λοιπών παρόχων. Φέτος δεν εισπράχθηκαν έσοδα από το τέλος των επισκεπτών για τη νήσο Χρυσή που κατά μέσο όρο ήταν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 100.000 ευρώ. η επισκεψημότητα λόγω του ότι δεν άνοιξε ο τουρισμός ήταν πολύ περιορισμένη. Δεν εισπράχθηκαν επίσης τέλη κοινόχρηστων χώρων που αντιστοιχούσαν σε 20.000 ευρώ ούτε τέλη επιχειρήσεων, καταστημάτων καφέ εστίασης, εμπορικών καταστημάτων και ξενοδοχεία κλπ που υπολογίζονται περίπου σε 48.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά είναι κατά προσέγγιση, σημείωσε. Τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες οι δημότες θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Η κα Χατζημαρκάκη πρόσθεσε ότι το δημοτικό συμβούλιο έκανε αποδοχή σε μια σειρά χρηματοδοτήσεων για έργα που θα γίνουν στον Δήμο. Ενώ μια ακόμη από τις αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν η οριστική απαλλαγή δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες, τρίτεκνους, πολύτεκνους ΑμεΑ κλπ. Την ίδια ώρα ο δήμος καλείτε να πληρώσει χρέη από προηγούμενα χρόνια σε εργολάβους με το ποσό για φέτος να αγγίζει τα 500.000 ευρώ.

Κλείνοντας είπε ότι λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών δεν θα παρθούν αναγκαστικά μέτρα για όσους δεν είναι συνεπείς στους λογαριασμούς τους και δεν θα προχωρήσουν πχ σε αφαίρεση υδρομέτρων. Αναμένεται να βγει η απόφαση για τις 100 δόσεις οπότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, επεσήμανε ευχόμενη καλές γιορτές με υγεία.