Τι ισχύει με το τέλος διακοπής συμβολαίου σε κινητά και σταθερά

7:00 μ.μ. - Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018
07:03 μ.μ. - Σάβ, 10/00/2018
Image: Τι ισχύει με το τέλος διακοπής συμβολαίου σε κινητά και σταθερά

Σημειώνεται, ότι από την 1η Οκτωβρίου 2018, το συγκεκριμένο τέλος πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια στην πρώτη σελίδα όλων των συμβάσεων που συνάπτονται

Δεν θα επιβαρύνονται με «τέλος διακοπής» της τηλεφωνικής σύνδεσής τους οι συνδρομητές καρτοκινητής και κινητής – σταθερής τηλεφωνίας που αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο μετά τη λήξη του συμβολαίου τους.
 
Αυτό διευκρινίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με αφορμή την ισχύ του νέου κανονισμού για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες από την 1η Οκτωβρίου 2018.
 
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η υποχρέωση των παρόχων να μην επιβάλουν τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής – καταγγελίας  σύμβασης (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας) δεν αφορά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο  συμβάσεις αορίστου χρόνου και συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας.
 
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ, ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχό του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 12, 18 ή 24 μήνες). Συνεπώς, σε περίπτωση που διακόψει ή καταγγείλει τη σύμβαση πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου, ο πάροχος έχει δικαίωμα να επιβάλει το τέλος διακοπής-καταγγελίας.
 
Σημειώνεται, ότι από την 1η Οκτωβρίου 2018, το συγκεκριμένο τέλος πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια στην πρώτη σελίδα όλων των συμβάσεων που συνάπτονται.
 
Όπως διευκρινίζει η ΕΕΤΤ, ο συνδρομητής που έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου με κάποιον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, την οποία ανανεώνει συνεχώς στη λήξη της με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου, σε περίπτωση που τη διακόψει ή την καταγγείλει πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου (της νέας πλέον σύμβασης), θα επιβαρύνεται με το τέλος διακοπής-καταγγελίας που ορίζεται στη νέα σύμβαση.
 
Τα παραδείγματα
Παράδειγμα 1: Συνδρομητής με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 24 μηνών (για σταθερή ή και κινητή σύνδεση), επιθυμεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του στον 20ο  μήνα. Ο συνδρομητής θα επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής-καταγγελίας της σύμβασης, το ύψος του οποίου καθορίζεται στη σύμβαση. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Επίσης, σε περίπτωση που ο ίδιος συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με «χρησιδάνειο», οφείλει να τον επιστρέψει ή εάν επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.
 
Παράδειγμα 2: Σύμβαση ορισμένου χρόνου, διάρκειας 18 μηνών (για σταθερή ή και κινητή σύνδεση), που έχει λήξει εδώ και ένα μήνα χωρίς να έχει ανανεωθεί, έχει καταστεί αορίστου χρόνου. Ο συνδρομητής μπορεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του, χωρίς να επιβαρυνθεί με τέλος  διακοπής – καταγγελίας, δεδομένου ότι η σύμβαση έχει πλέον καταστεί αορίστου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Ωστόσο, εφόσον ο συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με «χρησιδάνειο», οφείλει να τον επιστρέψει ή σε περίπτωση που επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.
 
 
in.gr