Τι ισχύει με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα - Ποιες οι επόμενες κινήσεις

2:34 μ.μ. - Τρίτη, 6 Απριλίου 2021
02:04 μ.μ. - Τρί, 06/34/2021
Image: Τι ισχύει με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα - Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα περιμένει τις επικείμενες επικαιροποιημένες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου για το εμβόλιο της AstraZeneca για να αποφασίσει πως θα κινηθεί με τη χορήγησή του

Σύγχυση επικρατεί στην κοινή γνώμη σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα έχουν αναφερθεί περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό. Παρόλο που δεν έχει αποδειχτεί η συσχέτιση του εμβολίου με τα επεισόδια θρομβώσεων, η ανησυχία του κόσμου έχει μεγαλώσει.

Η ανησυχία, μάλιστα, μεγάλωσε σήμερα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου του EMA. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

Οι επόμενες κινήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται κανονικά αν και σε ορισμένες άλλες χώρες έχουν υπάρξει τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών αναμένει τα στοιχεία που θα προκύψουν από την εν εξελίξει αξιολόγηση της επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) για να πάρει την επόμενη απόφασή της. Ευελπιστεί, πως η νέα ενημέρωση του EMA σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca θα περιλαμβάνει ακόμη πιο πλήρη στοιχεία. Επιπλέον, εκτιμάται ότι και οι δηλώσεις του Καβαλέρι δεν προσφέρουν κάτι περαιτέρω ή διαφορετικό από όσα είναι ήδη γνωστά.

Η ημερομηνία των ανακοινώσεων του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η EMA συγκάλεσε μια ειδική συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα 29 Μαρτίου για να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες στην τρέχουσα αξιολόγηση. Ανεξάρτητοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες με μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων αιματολόγων, νευρολόγων και επιδημιολόγων, συζήτησαν συγκεκριμένες πτυχές, όπως πιθανούς μηχανισμούς, εάν θα μπορούσαν να εντοπιστούν υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου και ποια πρόσθετα δεδομένα χρειάζονται για να χαρακτηρίσουν περαιτέρω τα παρατηρούμενα συμβάντα και τον πιθανό κίνδυνο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα συζητηθεί από το PRAC και θα τροφοδοτήσει τη συνεχιζόμενη αξιολόγησή του.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η PRAC αναμένεται να εκδώσει μία επικαιροποιημένη σύσταση κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Απριλίου (6-9 Απριλίου).

Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου

Στις 18 Μαρτίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε εξετάσει δεδομένα ασφάλειας για το εμβόλιο της AstraZeneca και είχε καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:

τα οφέλη του εμβολίου για την καταπολέμηση της συνεχώς διαδεδομένης απειλής του COVID-19 (το οποίο οδηγεί σε προβλήματα πήξης και μπορεί να είναι θανατηφόρα) εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών ·

το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος (θρομβοεμβολικά επεισόδια) σε εκείνους που το λαμβάνουν ·

δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου ή με συγκεκριμένους τόπους παρασκευής.

Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (στοιχεία στο αίμα που το βοηθούν να πήξει) με ή χωρίς αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στα αγγεία που στραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο (CVST).

news4health.gr