Τι ισχύει με τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Έρχονται νέες διευκρινήσεις

8:42 π.μ. - Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Τρί, 23/42/2020
Image: Τι ισχύει με τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Έρχονται νέες διευκρινήσεις

Νέες διευκρινίσεις αναμένονται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς έχει προκύψει θέμα με το πως θα γίνει η μείωση του ωραρίου εργασίας ως 50%

Ειδικότερα η νέα απόφαση που αναμένεται θα διευκρινίζει αν η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας αφορά μόνο μείωση ημερήσιων ωρών εργασίας ή αφορά και ημέρες καθώς υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονται με βάρδιες και δεν μπορεί να γίνει μείωση του ημερήσιου ωραρίου.

Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι εργοδότες είναι η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας να μην αφορά το ημερήσιο ωράριο αλλά να μπορούν οι εργοδότες να μειώσουν για παράδειγμα το 50% των ωρών εργασίας με την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ήμερες. Έτσι η διευκρινιστική απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα ορίζει αν αφορά αποκλειστικά τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας μέσω του ημερήσιου ωραρίου ή αν αφορά γενικότερα τον μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ παρέχει την δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών μέχρι και 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό. Για τον χρόνο που οι μισθωτοί δεν εργάζονται, το κράτος θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 60% επί των χαμένων καθαρών αποδοχών.

Μέχρι στιγμής πάνω από 31.000 εργαζόμενοι και πάνω από 2.700 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο μελετάται να επεκταθεί σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Η πληρωμή των εργαζομένων που θα ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού. Έτσι όσοι ενταχθούν τον Ιούνιο θα πληρωθούν στις 10 Ιουλίου. Ειδικά για τον Ιούνιο μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες (από 15/6 – 30/6) όπως το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβριο. Για το σύνολο του μήνα μπορεί να ενταχθεί για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα εισπράττει:

- Στο τέλος του μήνα τον μειωμένο έως και 50% καθαρό μισθό του από τον εργοδότη

- Εντός του πρώτου 10ημέρου του επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού, την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος.

Ο εργοδότης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία» θα καταβάλει στον μισθωτό τις καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας του, δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικού του μισθού μειωμένες έως και 50%. Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εργαζόμενου το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να εντάξει στον Μηχανισμό εργαζόμενους που τελούν παράλληλα σε αναστολή. Μπορεί όμως να ανακαλέσει την αναστολή και να τους εντάξει απευθείας στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή της αίτησης/δήλωσης του εργοδότη για την ένταξή τους στον Μηχανισμό, η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

Ο καθαρός κατώτατος μισθός, που διαμορφώνεται στα 550 ευρώ μετά την μείωση των εισφορών που ισχύει από 1η Ιουνίου, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, καθώς οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη δεν μπορούν να πέσουν κάτω από αυτό το όριο.

Οι μισθωτοί που θα μπουν στον μηχανισμό αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στο επίδομα αδείας αλλά και στο Δώρο Χριστουγέννων. Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται από το κράτος και αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

dikaiologitika.gr