Τι κάνουν οι Γεραπετρίτες σε περίπτωση σεισμού – Ποια τα σημεία συγκέντρωσης

9:27 π.μ. - Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021
09:03 π.μ. - Παρ, 19/27/2021
Image: Τι κάνουν οι Γεραπετρίτες σε περίπτωση σεισμού – Ποια τα σημεία συγκέντρωσης

Οι αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λασιθίου - Η αντιδήμαρχος Μαρία Ρουμελιωτάκη στον Ηχώ 99,8

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Π.Ε. Λασιθίου στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Σκοπός και στόχος της σύσκεψης ήταν να επιτευχθεί ο δυνατόν καλύτερος συντονισμός

των φορέων του Νομού Λασιθίου σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τον σχεδιασμό

αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από

την Εκδήλωση Σεισμών. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και διεξήχθη σε άριστο κλίμα επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Μεταξύ άλλων στη συζήτηση συμμετείχε η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κα Μαρία Ρουμελιωτάκη και η κα Ελ. Κασωτάκη, από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 η κα αντιδήμαρχος είπε ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις σε επίπεδο νομού. Επισημάνθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι η πολιτική προστασία θα πρέπει να μπει στα σχολεία. Ενημερώσεις βέβαια γίνονται κατά διαστήματα από την Πυροσβεστική σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έγινε ακόμα αναφορά στους κινδύνους από ενδεχόμενο τσουνάμι δεδομένου εξάλλου ότι μεγάλες πόλεις του νησιού είναι παραθαλάσσιες. Η κα αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι η ΓΓΠΠ το 2020 εξέδωσε σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από διάφορα φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί και χιονοπτώσεις. Κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να τα συντάξει βάση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων του. Σε ότι αφορά στον σχεδιασμό από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας έχουν γίνει τα τρία σχέδια και έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και είναι σε εξέλιξη αυτό της χιονόπτωσης. Σε ότι αφορά τον σεισμό επειδή ο δήμος δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, έχει σταλεί έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνει έλεγχος στα δημόσια κτίρια και τα σχολεία. Επίσης σχετικά με τον σεισμό θύμισε την επίσκεψη του καθηγητή κ. Συνολάκη στην Ιεράπετρα ο οποίος επρόκειτο να κάνει μια πρόταση στην περιφέρεια Κρήτης για την τοποθέτηση ενός τσουναμογράφου στη νήσο Χρυσή. Δεν γνωρίζει ωστόσο εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη επ αυτού. Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει είναι τα πολλά, παλαιά κτίρια, πετρόχτιστα κυρίως, τα οποία βρίσκονται σε χωριά. Έχει γίνει καταγραφή των κτισμάτων αυτών και έχουν ενημερωθεί ιδιοκτήτες να τα ασφαλίσουν ή να τα κατεδαφίσουν. Επιπλέον έχει γίνει καταγραφή των ανοιχτών χώρων συγκέντρωσης πχ γήπεδα, σε περίπτωση σεισμού. Χάρτες με τα σημεία αυτά έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ενημερωτικό φυλλάδιο έχει δοθεί στα παιδιά μέσω των σχολείων. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι σε περίπτωση σεισμού δεν πηγαίνουμε κοντά στις παραλίες ούτε πηγαίνουμε σε ανοιχτούς χώρους κοντά στη θάλασσα όπως για παράδειγμα στο παραλιακό γυμναστήριο, ανέφερε η αντιδήμαρχος.