Τι λέει τώρα η Αθήνα για το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija»

6:12 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018
06:05 μ.μ. - Παρ, 18/12/2018
Image: Τι λέει τώρα η Αθήνα για το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija»

Θετική, υπό όρους, η κυβέρνηση στην πρόταση αυτή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να ψηφιστεί η αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια

Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα βρίσκεται από το πρωί η υπόθεση των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων. Η νέα, έκτη, πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και που «διέρρευσε» από σκοπιανά μέσα ενημέρωσης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως στην Ελλάδα καθώς στη γειτονική χώρα μάλλον ήταν αυτό που θα επιθυμούσαν. Και η κυβέρνηση Ζάεφ και η αντιπολίτευση, το εθνικιστικό, σλαβομακεδονικό κόμμα VMRO.
 
Η ουσία είναι ότι προς το παρόν έχουν τα δύο κράτη… μπλέξει στη μετάφραση. Η διαρροή από τα Σκόπια έκανε λόγο για «Ilidenska Republika Makedonija», όμως η Αθήνα φέρεται να προτείνει την αλλαγή σειράς των λέξεων και συγκεκριμένα «Republika Ilidenska Makedonija».
 
Θετικά ή μήπως όχι;
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση μάλλον αντιμετωπίζουν θετικά μια τέτοια πρόταση καθώς διευκολύνεται ο Ζόραν Ζάεφ να περάσει από τη Βουλή τις αλλαγές στο Σύνταγμα και το erga omnes, ένα σημείο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την «κόκκινη» γραμμή της. Κι ενδεχομένως να πιστεύει ότι θα το ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία η οποία επίσης έχει θέσει ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας να είναι ένα όνομα με χρήση έναντι όλων.
 
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διέρρεαν, όπως λέει το news247, ότι είναι μια θετική πρόταση καθώς:
 
Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία.
Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω – κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.
Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903.
Η εξέγερση αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.
Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.
 
Ο Τζανακόπουλος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως ένα από τα σενάρια που συζητούνται στην διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
 
«Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, σχολιάζοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών Αθήνας – Σκοπίων έχει πέσει το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» για την επίλυση της διαφοράς με την ΠΓΔΜ.
 
Ο κύριος Τζανακόπουλος σημείωσε ακόμη: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μία τελική συμφωνία».
 
Πολιτικοί αναλυτές κι όχι μόνο, ωστόσο, ανέφεραν ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί η Ελλάδα ένα τέτοιο όνομα διότι κρύβει αλυτρωτικές τάσεις και θα είναι δεινή διπλωματική ήττα για τη χώρα.
H εξέγερση του Ιλιντεν είναι εθνική εορτή στα Σκόπια, εμπεριέχει αλυτρωτικές βλέψεις, αποδέχεται την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και έχει όλα όσα η ελληνική πλευρά πρέπει να αποφύγει. Είναι δε σίγουρο ότι θα φέρει και αντιδράσεις στη Βουλγαρία.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος σε ανάρτησή του έγραψε: Προς Θεού, όχι «Μακεδονία του Ιλιντεν». Δικαιώνει απόλυτα Αλυτρωτισμό. Στάση Ελλάδας τότε: «Το Ελληνικό κράτος επιδιώκει μια συνεργασία με τις Οθωμανικές αρχές ..καθώς επιθυμεί τη συντριβή του κινήματος».
 
Και συνέχιζε: Γιατί όχι Μασεντόνοβο, που είχε προτείνει ομάδα ερευνητών κοντά στο Ινστιτούτο Διπλωματίας; Αποδεκτό από Σλάβους και Αλβανούς δίχως να παραπέμπει στην ελληνική Μακεδονία…
 
Ενημερώσεις
Υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι η πρόταση για το όνομα έπεσε στο τραπέζι προκειμένου μετρηθούν αντιδράσεις και στην Ελλάδα, και στα Σκόπια, αλλά και στη Βουλγαρία που ενδεχομένως να αντιδράσει.
 
Για όλα αυτά θα ενημερώσει το Σάββατο και την Κυριακή ο πρωθυπουργός την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
 
Αύριο και ο Ζάεφ θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της πΓΔΜ και τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας του.
 
Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία Αθήνας-Σκοπίων, πιθανότατα σε επίπεδο πρωθυπουργών,
 
Την επόμενη Δευτέρα ο Κοτζιάς έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση που διαμορφώνεται και τυχόν ζητήματα που μπορεί να έχουν ανακύψει.
 
Πρόβλημα αποτελεί ο πρόεδρος Ιβάνοφ των Σκοπίων, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση που υιοθετεί πιο σκληρή εθνική – αλυτρωτική γραμμή.
 
 
 
in.gr