Τι μισθούς παίρνουν οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι στο νομό Λασιθίου

12:20 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018
12:10 μ.μ. - Πέμ, 11/20/2018
Image: Τι μισθούς παίρνουν οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι στο νομό Λασιθίου

Μειώθηκαν οι αποδοχές των δημάρχων, αντιδημάρχων κλπ; Δε γνωρίζουμε επακριβώς τι εισέπρατταν μέχρι τη νέα υπουργική απόφαση, αλλά πληροφορίες μιλούν για μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10%…

 
Μειώθηκαν οι αποδοχές των δημάρχων, αντιδημάρχων κλπ; Δε γνωρίζουμε επακριβώς τι εισέπρατταν μέχρι τη νέα υπουργική απόφαση, αλλά πληροφορίες μιλούν για μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10%… Δεν είναι ούτε δέκα πέντε μέρες που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις σε βαθμό που το υπουργείο να αναγκάζεται να δηλώσει ότι θα προβεί σε τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης! Δε διευκρινίζεται επακριβώς ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις, αλλά μάλλον για «επανορθωτικής» φύσεως θα πρόκειται. Πλησιάζουν και εκλογές, γαρ… Φαίνεται ότι οι δήμαρχοι κλπ. αιρετοί δεν είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν το… μπάχαλο του «Κλεισθένη»… τσάμπα! Και φαίνεται ότι… το μήνυμα ελήφθη.
 
Το ΦΕΚ της 22ας Οκτωβρίου 2018 επανακαθόρισε την αντιμισθία που εισπράττουν οι αιρετοί των δήμων – δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδρος του Δ.Σ., με βάση το βασικό μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου ο οποίος λαμβάνει το ποσό των 3.231 €. Μαζί με το επίδομα θέσης ευθύνης (1.400 ευρώ) ο Γ.Γ. εισπράττει το μήνα 4.631 ευρώ. Σημειώνουμε εδώ ότι οι τρεις δήμοι του νομού είναι άνω των 20 χιλιάδων και κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ λοιπόν:
 
α) Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους είναι ισόποση με το 72% των ανωτέρω αποδοχών. Αρα οι δήμαρχοι των τριών μεγάλων δήμων του νομού μας θα εισπράττουν 3.335 ευρώ το μήνα (εφόσον εισπράττουν και το αντίστοιχο ποσοστό επί του επιδόματος θέσης ευθύνης).
 
β) Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, δηλαδή από 1.660 ευρώ περίπου.
 
Ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 21% αυτής, δηλαδή 972 ευρώ περίπου.
 
Το ίδιο ΦΕΚ καθορίζει και τις αποδοχές που δικαιούται να εισπράττει ο γενικός γραμματέας του Δήμου, ως ποσοστό 65% επί της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου. Σημειώνεται ότι συνολικά ο Δήμος Αγίου Νικολάου πληρώνει στους αιρετούς το ποσό των 273.000 ευρώ ετησίως.
 
Τα εισπράττουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι για την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο και οι πρόεδροι κοινοτήτων.
 
 
anatolh.com