Τι περιλαμβάνει το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ - Τα προγράμματα του ΠΑΑ

7:24 π.μ. - Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
07:09 π.μ. - Τετ, 22/24/2021
Image: Τι περιλαμβάνει το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ - Τα προγράμματα του ΠΑΑ

Tο Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από το 2023 έως το 2027, παρουσίασε σε δημόσια διαβούλευση το ΥπΑΑΤ. Επίσης έχει βάλει και σχετικό ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι

Tο Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από το 2023 έως το 2027, παρουσίασε σε δημόσια διαβούλευση το ΥπΑΑΤ. Επίσης έχει βάλει και σχετικό ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Πάντως το κείμενο είναι περισσότερο ... φιλοσοφικό και απουσιάζουν οι προϋπολογισμοί. Απουσιάζουν οι ποσοστικοί στόχοι που θα πρέπει να βάλει η Ελλάδα, η ποσοστιαία μεταβολή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης μέχρι την οριστική κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων που θα γίνει το 2026, καθώς και τα προϊόντα που θα έχουν συνδεδεμένη ενίσχυση από το 2023 και μετά.

Βασική ΕνίσχυσηΣκοπός της βασικής ενίσχυσης είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου γεωργικού εισοδήματος. Βασική ενίσχυση δικαιούνται όλοι οι ενεργοί γεωργοί και χορηγείται ως ετήσια αποσυνδεδεμένη ενίσχυση. Κατά την τρέχουσα περίοδο, για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης η Ελλάδα εφαρμόζει το Καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης (δικαιώματα ενίσχυσης) σε περιφερειακό επίπεδο (τρεις αγρονομικές περιφέρειες). Το ύψος της βασικής ενίσχυσης διαφοροποιείται κατά αγρονομική περιφέρεια. Για την καινούρια προγραμματική περίοδο 2023-2027 διατηρούνται οι τρεις αγρονομικές περιφέρειες της προηγούμενης περιόδου:

  1. ΠΕ1: Βοσκότοποι
  2. ΠΕ2: Αρόσιμες Εκτάσεις
  3. ΠΕ3: Δενδρώνες και Αμπελώνες από τις εκτάσεις μόνιμων καλλιεργειών.

Προγράμματα για το Κλίμα και το Περιβάλλον (Οικολογικά Προγράμματα)Η έναρξη εφαρμογής των Οικολογικών Προγραμμάτων τοποθετείται στο έτος 2023. Η στήριξη για τα οικολογικά προγράμματα χορηγείται ως ετήσια ενίσχυση ανά επιλέξιμο εκτάριο. Η συνολική ενίσχυση για τα συγκεκριμένα προγράμματα θα απορροφήσει το 25% των πόρων των άμεσων ενισχύσεων σε ετήσια βάση. Ο προτεινόμενος κατάλογος των Οικολογικών Προγραμμάτων καθώς και η κατανομή των πόρων ανά παρέμβαση θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Τομεακά ΠρογράμματαΤην περίοδο 2023 - 2027 θα υλοποιηθούν Τομεακά Προγράμματα στους ακόλουθους κλάδους.i. Οπωροκηπευτικάii. Ελαιόλαδο και Επιτραπέζιες Ελιέςiii. Οίνοςiv. ΜελισσοκομίαΕπιπλέον, τα Κράτη Μέλη θα μπορούν να δεσμεύσουν ποσοστό έως 3% των άμεσων ενισχύσεών τους για τομεακές παρεμβάσεις σε «άλλους τομείς».Η υλοποίηση τομεακών προγραμμάτων προϋποθέτει την ύπαρξη Συλλογικών Μορφών Οργάνωσης των Παραγωγών.

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ – Αγροτική Ανάπτυξη (i) Αγροπεριβαλλοντικά - Κλιματικά Μέτρα Εντάσσονται τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, η βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, η δάσωση, η εγκατάσταση αγροδασικών συστημάτων, η ευζωία των ζώων και η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών. Διαφορά σε σχέση με τα Οικολογικά Προγράμματα (echo - schemes) είναι η μακροχρόνια δέσμευση του παραγωγού για συμμετοχή στα επιμέρους καθεστώτα (πενταετία). 

(ii) Φυσικοί ή άλλοι περιορισμοί ανά περιοχή Εντάσσονται η εξισωτική αποζημίωση δηλαδή η πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση στους παραγωγούς με γεωργική εκμετάλλευση σε ορεινές, μειονεκτικές, και περιοχές με λοιπούς περιορισμούς. 

(iii) Μειονεκτήματα ανά περιοχή που προκύπτουν από συγκεκριμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις Παροχή πρόσθετης ενίσχυσης για την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών σε γεωργούς /δασοκτήμονες η εκμετάλλευση των οποίων βρίσκεται σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 και σε συγκεκριμένες περιοχές που προσδιορίζονται από την οδηγία πλαίσιο για τα νερά. 

(iν) Επενδύσεις Εντάσσονται οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις Ιδιωτικές Επενδύσεις:- Επενδυτικά σχέδια σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, την ενεργειακή εξοικονόμηση, παραγωγή ΑΠΕ, μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- Επενδυτικά σχέδια σε επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων για τον εκσυγχρονισμό τους, την μείωση της κατανάλωσης νερού, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ΑΠΕ, τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- Επενδυτικά σχέδια για την διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας (μεταποίηση, τουρισμός, λοιπές υπηρεσίες, κυκλική οικονομία) υλοποιούνται αποκλειστικά μέσω της προσέγγισης LEADER Δημόσιες Επενδύσεις - Εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα, εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων)- Αγροτική οδοποιία- Δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, έργα ορεινής υδρονομίας, πυροφυλάκια, αναδάσωση δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές 

(v) Εγκατάσταση νέων γεωργώνΠεριλαμβάνεται το Μέτρο της παροχής πριμ πρώτης εγκατάστασης σε νεοεισερχόμενους στην αγροτική δραστηριότητα νέους ηλικίας έως 40 ετών (με σημαντική αύξηση του ύψους του πριμ) σε συνδυασμό με την θέσπιση κριτηρίων που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης του νέου γεωργού αλλά και επέκτασης του ελάχιστου χρόνου παραμονής του. Εξετάζεται η δυνατότητα ενεργοποίησης χρηματοδοτικού εργαλείου αποκλειστικά για νέους γεωργούς και η δυνατότητα από κοινού προκήρυξης σχεδίων βελτίωσης - πριμ πρώτης εγκατάστασης.

(vi) Εργαλεία διαχείρισης κινδύνων (σε εξέλιξη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας)Η συνεχής διόγκωση του αριθμού των φυσικών καταστροφών αλλά και η διογκούμενη υψηλή μεταβλητότητα των τιμών των γεωργικών προϊόντων επιτάσσει την ενεργοποίηση σχετικών παρεμβάσεων όπως η σύσταση Ταμείου Αλληλοβοήθειας ή και επιχορήγηση ασφάλιστρων για την κάλυψη νέων κινδύνων. 

(vii) Συνεργασία Η κατηγορία παρεμβάσεων «Συνεργασία» περιλαμβάνει την παροχή ενισχύσεων για την σύσταση ομάδων παραγωγών, την συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας, την σύσταση των Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, τη σύσταση βραχέων αλυσίδων, τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων αποχωρούντος - νέου γεωργού, την προσέγγιση Leader, καθώς επίσης και σχήματα συνεργασιών μεταξύ όλων των δρώντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα και ερευνητικών φορέων είτε για την αξιοποίηση ευκαιριών ή αντιμετώπιση προβλημάτων, ιδιαίτερα στους τομείς ενδιαφέροντος /προτεραιότητες της Στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και της Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα όπως:

  1. η μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων
  2. ο περιορισμός της λίπανσης
  3. η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η αύξηση της αποθήκευσης άνθρακα από την γεωργία και την δασοκομία 
  4. η προώθηση της υγιεινής διατροφής και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
  5. ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων
  6. ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα υπό το πρίσμα της επίτευξης των στόχων της πολιτικής ONEHEALTH
  7. η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων 

(viii) Ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών Η κατηγορία περιλαμβάνει τις δράσεις κατάρτισης των γεωργών, την παροχή συμβουλών προς τους γεωργούς, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, τη δημιουργία επιδεικτικών αγρών, λοιπές δράσεις βελτίωσης δεξιοτήτων όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις και ανταλλαγές. Το σύνολο των ανωτέρω δράσεων υλοποιείται στο πλαίσιο του AKIS.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο (εδώ)

Μπορείτε να υποβάλλεται τις προτάσεις σας (εδώ

agrotypos.gr