Τι θα προτείνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης στην κυβέρνηση για τον κλάδο των εξαγωγών

9:23 π.μ. - Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020
09:04 π.μ. - Τετ, 22/23/2020
Image: Τι θα προτείνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης στην κυβέρνηση για τον κλάδο των εξαγωγών

Ο πρόεδρος Άλκης Καλαμπόκης στον Ηχώ 99,8 για τις εξαγωγές και την επόμενη μέρα κορωνοϊού

Μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια και πάνω που η οικονομία της χώρας άρχιζε σταδιακά να εξελίσσεται ανοδικά ήρθε ο κορωνοϊός και δημιούργησε μια νέα, διαφορετική, πρωτόγνωρη κρίση. Η οποία, μεταξύ άλλων, επηρέασε σημαντικά και πολλαπλώς τον κλάδο των εξαγωγών , τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγών Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης μιλώντας στον Ηχώ 99,8. Επισημαίνει ότι όλο αυτό που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν κάτι απρόβλεπτο. Οι εκτιμήσεις αναλυτικών διαφέρουν. Το σίγουρο είναι πως ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τα δεδομένα και στην οικονομία της χώρας μας και στην οικονομία σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Κρήτη ο τομέας των εξαγωγών επηρεάστηκε σημαντικά και πολλά προβλήματα έπρεπε και πρέπει να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν ώστε επιχειρήσεις να μπορέσουν να σταθούν όρθιες. Π.χ. οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τη μια αλλά και οι δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών είναι βασικό πλήγμα για τον κλάδο. Επίσης πλήττεται σοβαρά ο τουρισμός και αυτό επηρεάζει και τις εξαγωγές. Περιμένουμε την άρση των μέτρων ώστε να δούμε πως θα είναι αυτή η επόμενη μέρα, πως θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους κλπ. Βέβαια λόγω των συνθηκών, σε εξειδικευμένους κλάδους ήταν εφικτή η συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας διοχετεύοντας προϊόντα πχ προς σούπερ μάρκετ ή αγορές του εξωτερικού και κατάφεραν να έχουν ακόμη και αύξηση των πωλήσεών τους. Όμως σε σημαντικό βαθμό επλήγησαν όσοι τροφοδοτούσαν τον τουριστικό κλάδο, τα εστιατόρια κλπ που έχουν κλείσει.

Παράγοντες που επηρέασαν τις εξαγωγές ήταν οι καθυστερήσεις στο κομμάτι των μεταφορών, το συρρικνωμένο αεροπορικό έργο , οι επισφάλειες, οι απαγορεύσεις, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών. Απαιτείται λοιπόν η λήψη άμεσων μέτρων για να τονωθεί η οικονομία. Υπάρχουν για παράδειγμα χώρες που οι τιμές στα κηπευτικά έχουν εκτιναχθεί. θα μπορούσε λοιπόν το κράτος με τους μηχανισμούς να στραφεί στις χώρες και τις αγορές αυτές. Χρειάζεται ακόμη να δοθούν κεφάλαια κίνησης, να παρθούν φορολογικά μέτρα κ.α.

Ως σύνδεσμος λοιπόν καταγράφουμε τα στοιχεία συντάσσοντας παράλληλα προτάσεις ώστε να κατατεθούν στην κυβέρνηση προκειμένου να στηριχτούν οι εξαγωγές, κατέληξε ο κ. Καλαμπόκης.