Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ανοίγει τις πύλες του αύριο Σάββατο 1/8 | Συνέντευξη κας Βλάσση

11:21 π.μ. - Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015
11:07 π.μ. - Παρ, 31/21/2015
Image: Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ανοίγει τις πύλες του αύριο Σάββατο 1/8 | Συνέντευξη κας Βλάσση

To 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2015, είναι πλέον θεσμός, με σκοπό να προβάλει μέσω του ντοκιμαντέρ, το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι και να εξάγει στα πέρατα της γης τον Λασιθιώτικο, τον Κρητικό και τον Ελληνικό πολιτισμό, που είναι η μεγάλη μας βιομηχανία.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του από την 1η Αυγούστου έως την 5η Αυγούστου 2015, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κρήτης, για να μας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. 
 
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Ελένη Βλάσση μίλησε στον Ηχώ για να δώσει μια εικόνα για το τι θα παρακολουθήσουμε φέτος.
 
Όπως μας είπε, την έναρξη του Φεστιβάλ, που θα γίνει 1 Αυγούστου στις 21:00 η ώρα, στην Παραλιακή Πλατεία Δημαρχείου, θα κάνει η διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού κα Τίνα Πισχιτζή. Κατά την τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικά δρώμενα και θα υπάρχει Κρητική μουσική και χορευτικό πρόγραμμα.
Έπειτα  21:45 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ένας θεός Γεννιέται», σε σκηνοθεσία της ίδια της κας Ελένης Βλάσση, το οποίο αναφέρεται στο Θρύλο του Δία, του Μ.Αλέξανδρου και του Νέαρχου και πραγματοποιείται στο Δικταίον Άντρο.
 
Αμέσως μετά θα προβληθεί το αφιέρωμα «Ένας άνθρωπος παντός καιρού», που αναφέρεται στη ζωή και στην πορεία του Θανάση Βέγγου, σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Ιωάννη Σολδάτου. 
 
Το Φεστιβάλ φέτος αποτελείται από 2 μέρη, το 1ο αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι όπου παίρνουν μέρος 20 ελληνικά και 7 ξένα ντοκιμαντέρ. Το 2ο αφορά αφιερώματα με θέμα την «Αραβική Άνοιξη». Επίσης κάποιες μέρες θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις.
 
Από τις 2 – 5 Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται προβολές των διαγωνιστικών ντοκιμαντέρ καθώς και των αφιερωμάτων, τόσο στην Ιεράπετρα, όσο και στις περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας ( Καβούσι, Μύρτος, Μακρύγιαλος) και στο Οροπέδιο Λασιθίου.
 
Συγκεκριμένα, στην Ιεράπετρα θα γίνονται προβολές ντοκιμαντέρ στην εσωτερική αίθουσα Τζαμιού, από τις 2-5 Αυγούστου, ημερησίως με έναρξη από τις 12 το μεσημέρι και λήξη στις 12:30 κάθε βράδυ. Παράλληλα από τις 21:00 η ώρα μέχρι τις 12:30 κάθε βράδυ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ στον εξωτερικό χώρο της πλατείας Τζαμιού. 
 
Στις 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Φεστιβάλ, στις 21:00 η ώρα, στην Εξωτερική Πλατεία Τζαμιού, όπου θα γίνει η απονομή βραβείων των διαγωνιζομένων ντοκιμαντέρ καθώς και των βραβείων μαντινάδας και ποίησης. Τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ, όπως μας είπε η κα Βλάσση, θα κριθούν από τον κόσμο αλλά και από την κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από τον σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινο, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιο Νικολακάκη, τον κριτικό κηνιματογράφου Δημήτρη Καλαντίδη, τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και εκδότη Γιάννη Σολδάτο και τον κριτικό κηνιματογράφου Ανδρέα Τύρο. Η τελετή λήξης θα κλείσει με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και Κρητική Μουσική.
 
Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ καθώς και τα ντοκιμαντέρ «Ένας θεός γεννιέται» και «Χωρίς Πατρίδα», του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας θα προβληθούν σε Διεθνή Φεστιβάλ 32 Χωρών ανά τον κόσμο. 
 
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
 
Συνέντευξη