Το ΕΚΑΒ στο νομό Λασιθίου

7:51 π.μ. - Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023
07:06 π.μ. - Παρ, 09/51/2023
Image: Το ΕΚΑΒ στο νομό Λασιθίου

Γράφει ο Νίκος Κυφωνίδης

Τα δυο τραγικά συμβάντα μέσα σε λίγα 24ωρα με τον θάνατο της 63χρονης σε καρότσα αγροτικού στην Κω και τον θάνατο της 19χρονης στη Νέα Μάκρη ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την υποστελέχωση και τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ. 

Μη νομίζουμε στην Ιεράπετρα και γενικότερα στο Λασίθι ότι οι ειδήσεις αυτές είναι μακρινές και δε μας αφορούν. 

Τα περιστατικά αυτά έχουν συμβεί και σε εμάς. Ακριβώς τα ίδια. Απλά συγκυριακά ήμασταν «τυχεροί» και δεν είχαν τραγική κατάληξη. Για πόσο ακόμη θα είμαστε τυχεροί; Για πόσο ακόμα θα αφήνουμε τις ζωές μας στην τύχη; 

Οι ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και υποδομές είναι μεγάλες και στο Λασίθι. Πόσα είναι τα ασθενοφόρα και πόσα τα πληρώματα που εξυπηρετούν τις πόλεις του Λασιθίου. 

Γιατί απαλλάξανε το ΕΚΑΒ από την υποχρέωση να μεταφέρει τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία; Πόσες είναι οι περιπτώσεις που για τη μεταφορά ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δίνεται εξιτήριο και οι ασθενείς μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα και με δική τους ευθύνη; 

Οι ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση είναι μεγάλες και διαχρονικές. Ευθύνονται οι πολιτικές που οδηγούν τη Δημόσια Υγεία σε διάλυση. Καμία κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και για αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν τις «χορηγίες» ασθενοφόρων από «ευεργέτες» ως τη λύση στα διαχρονικά προβλήματα του ΕΚΑΒ! 

Ας βγάλουμε επιτέλους τα συμπεράσματά μας και ας αντισταθούμε σ’ αυτές τις πολιτικές πριν έρθει και για εμάς η «κακιά η ώρα». 

Ιεράπετρα 08.06.2023 

Νίκος Κυφωνίδης