To ΕΣΡ απειλεί με πρόστιμα και ανακλήσεις αδειών λόγω ποιότητας προγραμμάτων

7:40 π.μ. - Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017
07:10 π.μ. - Δευ, 23/40/2017
Image: To ΕΣΡ απειλεί με πρόστιμα και ανακλήσεις αδειών λόγω ποιότητας προγραμμάτων

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) εξέδωσε επιστολή προς τα κανάλια, απειλώντας με πρόστιμα και ανακλήσεις αδειών λόγω της ποιότητας των προγραμμάτων τους

Όπως επισημαίνεται υπάρχουν πολλές καταγγελίες από πολίτες που διαμαρτύρονται για αναληθείς ειδήσεις, ρητορική μίσους και ξενοφοβίας, σύγχυση μεταξύ διαφήμισης και ενημέρωσης, παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων, αλλά και προσβολές προσώπων με χυδαίο λόγο. Έως 500.000 ευρώ το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί.
 
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, με επιστολή του στα τηλεοπτικά δίκτυα, η οποία κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καλεί τους σταθμούς να βελτιώσουν την ποιότητά τους, καθώς σε βάρος τους υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από τους τηλεθεατές, και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «κινηθεί κατά των παραβατών η νόμιμη διαδικασία».
 
Το ανώτερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στα κανάλια είναι 500.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και η ποινή της ανάκλησης της άδειας. Ωστόσο, το θέμα ανάκλησης αδειών αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα καθώς τα κανάλια λειτουργούν προς το παρών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Στην επιστολή καταγράφονται καταγγελίες για εννέα σημαντικές παραβιάσεις της νομοθεσίας σε τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο:
 
- Προσβολές και απαξιώσεις πρόσωπων με ανοίκειο ή χυδαίο λόγο, είτε με προσφορές είτε με αναφορές και στον οικογενειακό και τον ιδιωτικό τους βίο.
 
- Αναληθείς ειδήσεις ή ρεπορτάζ αποδιδόμενα σε μη κατανομαζόμενους «κύκλους».
 
- Μη διαχωρισμός και σκόπιμη σύγχυση μεταξύ είδησης και δημοσιογραφικού σχολιασμού, ενίοτε με τη χρήση δραματικών τόνων και εντυπωσιακών σκηνοθετικών στοιχείων.
 
- Παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων.
 
- Παραβίαση της υποχρέωσης για «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».
 
- Ρητορική μίσους, ρατσιστικού λόγου και ξενοφοβίας.
 
- Εσφαλμένη χρήση μέχρι και «κακοποίηση» (νοηματική, συντακτική και γραμματική) της ελληνικής γλώσσας καθώς και κατραχρηστική χρήση ξενόγλωσσων τίτλων προγραμμάτων.
 
- Τηλεπωλήσεις, προώθηση σκευασμάτων και αδιαφανών τηλεφωνικών διαγωνισμών.
 
- Συγκεκαλυμμένη και παραπλανητική διαφήμιση, υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου, σύγχυση μεταξύ διαφήμισης και ενημέρωσης.
 
- Ωροσκόπιο, αριθμολογίσς και λοιπές δεισιδαιμονίες.
 
 
Πηγή: thepressproject.gr