To Ισραήλ λέει σε 1,1 εκατ. αμάχους στη Γάζα να φύγουν προς νότο - «Σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες»

9:27 π.μ. - Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023
09:10 π.μ. - Παρ, 13/27/2023
Image: To Ισραήλ λέει σε 1,1 εκατ. αμάχους στη Γάζα να φύγουν προς νότο - «Σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες»

H Χαμάς καλεί τους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την εντολή του Ισραήλ - ΟΗΕ: Αδύνατο να γίνει τέτοια εκκένωση μέσα σε ένα 24ωρο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως αξιώνει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους όλοι οι άμαχοι στην πόλη της Γάζας προς νότο. Διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός πράσινο φως. Ακόμη, διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

«Πολίτες της πόλης της Γάζας, εκκενώστε προς τον νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και κρατήστε αποστάσεις από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», αναφέρει η ανακοίνωση.

EXCLUSIVE: Operational update by IDF Spokesperson @jconricus as the war against Hamas continues. https://t.co/MFAOiCSssH

— Israel Defense Forces (@IDF) October 13, 2023

Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή. «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές. Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας». ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Συνεχές σφυροκόπημα

Καθημερινά νέες δυνάμεις από το Ισραήλ καταφτάνουν στο μέτωπο, περικυκλώνοντας τη Γάζα, ενώ το πυροβολικό και η αεροπορία συνεχίζουν να σφυροκοπούν την πολιορκημένη λωρίδα γης. Ο βομβαρδισμός -και για ψυχολογικούς λόγους- είναι ανελέητος. Βλήματα εκτοξεύονται ανά 30 δευτερόλεπτα, καθώς τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Επίσης, άρματα και ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.

Αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει. Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με βομβαρδισμό αεροδρομίων στη Συρία, κίνηση που ενέτεινε τη διεθνή ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να πει κανείς αν έχουμε αφήσει πίσω μας την τραγωδία ή αν τα χειρότερα είναι μπροστά, μετά τη σφαγή από τη Χαμάς περισσότερων από 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ.

As Gaza moved closer to a humanitarian catastrophe with the death toll rising and vital supplies running low, Israel massed tanks on the enclave’s border and said there would be no pause in its siege of the Gaza Strip until all its hostages were freed https://t.co/88CZk1lMrC pic.twitter.com/e7QzXg0Cdb

— Reuters (@Reuters) October 13, 2023

Ως απάντηση το Ισραήλ πολιορκεί τη Γάζα και οι ηγέτες του υπόσχονται στον λαό τους πως θα εξαφανίσουν από προσώπου Γης τη Χαμάς, που αναλαμβάνει την ευθύνη και τη… δόξα, αθωώνοντας Χεζμπολάχ και Ιράν. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται οι θηριωδίες των τρομοκρατών, αλλά και ανθρώπινες ιστορίες που συγκινούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ οι ηγέτες του κόσμου τοποθετούνται επιχειρώντας να θέσει -ο καθένας από την πλευρά του- τα όρια και το πλαίσιο της σύγκρουσης.

Το protothema στο Ισραήλ

Στρατιωτικά κονβόι κατευθύνονται στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζεται η στρατιωτική κινητοποίηση του Ισραήλ με χιλιάδες εφέδρους να παίρνουν τα όπλα προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον της Χαμάς. Στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν στρατιώτες και πολεμοφόδια κινούνται με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε το βίντεο που κατέγραψε ο φακός του protothema.gr

Ισραηλινά άρματα μάχης απλώνονται στο Νότο pic.twitter.com/MtHhGNKDZG

— kakajason (@kakajason50) October 12, 2023

Το protothema.gr επισκέφτηκε σταθμό ανεφοδιασμού των Ισραηλινών στρατευμάτων και κατέγραψε εικόνες από την διαδικασία σίτισης τους. Δεκάδες εθελοντές, έξω από την πόλη της Μπερ Σεβά, εξυπηρετούν εκατοντάδες στρατιώτες πριν εκείνοι αναχωρήσουν για τις θέσεις μάχης έξω από τη λωρίδα της Γάζας. Είναι το τελευταίο σημείο ανεφοδιασμού πριν μπουν στο πεδίο της μάχης. Μπέργκερ, πιτες, νερά και αναψυκτικά είναι το τελευταίο γεύμα πριν μπουν στη κόλαση του πολέμου.

Το Ισραήλ έχει καλέσει στο όπλα έως 360.000 εφέδρους μετά την επίθεση του Σαββάτου από εκατοντάδες ενόπλους της Χαμάς. Οι περισσότεροι ήταν ήδη στο Ισραήλ την ώρα της επιστράτευσης –η μεγαλύτερη αυτού του είδους από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Αλλά πολλοί ήταν εκτός χώρας, για διάφορους λόγους και παράτησαν τα πάντα για να επιστρέψουν.

Ιστορίες φρίκης από τις σφαγές της Χαμάς στο κιμπούτς Be'eri

Το κιμπούτς Be'eri θεωρείτο στο Ισραήλ ένας μικρός «παράδεισος», ένα μέρος στο οποίο η φυσική ομορφιά θα έλεγε κανείς ότι ήταν βγαλμένη από φωτογραφίες στο Instagram.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Be'eri και άφησαν πίσω τους μια καταστροφή αφάνταστης κλίμακας. Δολοφόνησαν περισσότερους από 120 κατοίκους του, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και απήγαγαν άλλους. Έβαλαν φωτιά στα σπίτια των ανθρώπων και στη συνέχεια τους σκότωσαν όταν προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη ζέστη και τον καπνό. Λεηλάτησαν, έκλεψαν και κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν.

Στην μικρή αυτή κοινότητα βρισκόταν και η 8χρονη Emily η οποία δολοφονήθηκε από τη Χαμάς, κάτι που όπως είπε ο πατέρας της στο CNN τον ανακούφισε αφού το να την πάρουν αιχμάλωτη θα ήταν μία πολύ χειρότερη μοίρα για το μικρό κοριτσάκι.

The Israeli military said it killed dozens of Hamas militants who were hiding at Beeri, a leafy kibbutz in Israel. Hamas killed more than 100 people in Beeri and abducted an unknown number men, women and children https://t.co/UMRUk0fuzg pic.twitter.com/mK3Jx4mlAZ

— Reuters (@Reuters) October 12, 2023

Το protothema στο φεστιβάλ της μεγάλης σφαγής

Εκκενώθηκε ο χώρος του αιματοβαμμένου φεστιβάλ, κοντά στο σύνορο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς ο ισραηλινός στρατός που άνοιξε τον χώρο για τους δημοσιογράφους, εντόπισε τρομοκράτες της Χαμάς που επιχείρησαν μάλιστα να επιτεθούν, αλλά συνελήφθησαν.

Πρόκειται για τον τόπο όπου εκατοντάδες νέοι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τις σφαίρες των ανδρών της Χαμάς. Όπως φαίνεται και στο βίντεο δεκάδες αυτοκίνητα εγκαταλείφθηκαν και άλλα κάηκαν. Εξοπλισμός κατασκήνωσης, υπνόσακοι και προσωπικά αντικείμενα, μπουκάλια νερού και ρούχα έμειναν πίσω και βρίσκονται ακόμη εκεί.

Το σημείο που πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ Supernova - Ακούγονται εκρήξεις pic.twitter.com/C0jSHARfzT

— kakajason (@kakajason50) October 12, 2023

Το σημείο που πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ Supernova pic.twitter.com/GvIuDQIQmm

— kakajason (@kakajason50) October 12, 2023

Σύλληψη υπόπτου σε απευθείας μετάδοση

Στο μεταξύ την ώρα που δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονταν μέσα στο χώρο του αιματοβαμμένου φεστιβάλ οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν έναν ύποπτο άνδρα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας ο άνδρας ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και κινούνταν ύποπτα προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν μέσα στο οικόπεδο.

Ωστόσο πολύ γρήγορα εξουδετερώθηκε και συνελήφθη από τον στρατό. Παράλληλα η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην ακολουθούν τους στρατιώτες καθώς μπορεί να κινδυνεύσουν ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα ένας άλλος αξιωματικός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ακόμα τρομοκράτες που κρύβονται στο δάσος. Ωστόσο επειδή η περιοχή είναι μεγάλη και δασώδης είναι αδύνατον να γίνουν έρευνες από τον στρατό.

Σύλληψη υπόπτου μπροστά στη κάμερα του https://t.co/49AJYNV0NZ pic.twitter.com/h2thX7RUzw

— kakajason (@kakajason50) October 12, 2023

Στο https://t.co/49AJYNUsYr : Ο αξιωματικός λέει ότι υπάρχουν ακόμα τρομοκράτες στην περιοχή pic.twitter.com/wzzjBV0OSO

— kakajason (@kakajason50) October 12, 2023

Διεργασίες στο Ισραήλ

Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ασυγχώρητη αποτυχία», καθώς δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Η αποτυχία του Σαββάτου είναι ασυγχώρητη», τόνισε ο Λαπίντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκροτήθηκε από τον Νετανιάχου με τη συμμετοχή του κεντρώου κόμματος “Εθνική Ενότητα” του Μπένι Γκαντς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. «Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

With 2,000 beds spread across more than 20,000 square metres, this underground hospital in Israel is getting ready in case the war with Hamas grows https://t.co/spudYBTB3k pic.twitter.com/Rtot6PWHcA

— Reuters (@Reuters) October 13, 2023

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του. «Οι IDF [οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις] έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης αιφνιδίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τη φήμη που έχουν ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότητά τους.

«Ευθύνη της Παλαιστίνης η επίθεση» λέει η Χαμάς και βγάζει εκτός κάδρου Ιράν και Χεζμπολάχ

Η Χαμάς έδωσε το βράδυ της Πέμπτης μια άνευ προηγουμένου ενημέρωση στα αγγλικά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, μέσω του Telegram, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ιερουσαλήμ, Beth McKernan.

Σύμφωνα με την ενημέρωση η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα δήλωσε ότι «η απόφαση για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ήταν εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να βγάλει εκτός κάδρου τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, πως δεν συμμετείχαν στην επίθεση του Σαββάτου.

Η ανταποκρίτρια του Guardian αναφέρει επίσης ότι η Χαμάς προέβη σε ισχυρισμούς ότι οι Ισραηλινοί πολίτες δεν αποτέλεσαν σκόπιμο στόχο και ότι οι επιθέσεις στόχευαν αποκλειστικά σε βάσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας.

Η επίθεση στο Ισραήλ προετοιμαζόταν για μήνες, μόνο η ηγεσία μας γνώριζε την «ώρα μηδέν»

Νωρίτερα, κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως προετοιμαζόταν επί μήνες η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ. «Την “ώρα μηδέν” γνώριζαν ελάχιστοι ηγέτες της Χαμάς» τόνισε ο Αλί Μπαράκα από τη Βηρυτό.

Υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης: «Το κίνημα της Χαμάς θεωρεί ότι κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, υποχρεώνοντας τον εχθρό (Ισραήλ) να αποδεχθεί μελλοντικά συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων». Διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνον εφόσον προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζει.

Προειδοποιεί ότι σε τυχόν απόπειρα εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, η Χαμάς δεν θα πολεμήσει μόνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υποστηριχθεί από συμμάχους της – όπως το Ιράν και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στους 1.537 οι νεκροί και 6.612 οι τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε 1.537 νεκρούς και 6.612 τραυματίες, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 500 παιδιά και 276 γυναίκες.

Gaza is on the brink of running out of food, water, electricity and critical supplies, the UN warns, as the humanitarian crisis worsens in the strip.

Israel has ordered a "complete siege" of the Palestinian territory after unprecedented terror attacks by Hamas militants. pic.twitter.com/zNiEAGx4Hz

— DW News (@dwnews) October 12, 2023

ΟΗΕ: Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.

Στο διπλωματικό πεδίο

Ιράν: Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο Ισραήλ θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, η χώρα του οποίου στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, δήλωσε χθες ότι το άνοιγμα ενός «νέου μετώπου» κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τις «ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την άνευ όρων στήριξή του στη Χαμάς εδώ και χρόνια. Μολαταύτα, οι Ιρανοί ηγέτες δηλώνουν ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση αυτή το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ, τον «ορκισμένο εχθρό» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει φόβους για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, εάν η Χεζμπολάχ, επίσης σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, αποφασίσει να επέμβει.

Οργισμένος Ερντογάν για την παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή:

Την οργή του για την αμερικανική πολιτική όσον αφορά το Μεσανατολικό και την ανοιχτή υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στέλνεις αεροπλανοφόρο… Τι πας να κάνεις; Tι κάνεις και εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια που πάει στην περιοχή; Σήμερα στη Γάζα δεν έχουμε νερό, ηλεκτρικό, φαγητό… Πού είναι η Δύση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε νέους του κόμματός του AKP. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στη συνέχεια διερωτήθηκε τα εξής: «Τώρα λένε πως οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο. Θα έρθει λέει και δεύτερο αεροπλανοφόρο. Κύριε... ΗΠΑ. Μα δες πού είναι η Αμερική και πού βρίσκεται η Μεσόγειος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Τι δουλειά έχεις εσύ εκεί;»

Μπλίνκεν: Πέρα από κάθε φαντασία τα εγκλήματα της Χαμάς

Συναντήσεις με την ισραηλινή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφτηκε το Ισραήλ, πέντε ημέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρό του Ισαάκ Χέρτζογκ και μέλη της νέας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης της χώρας.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς τι χρειάζεται το Ισραήλ προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τον λαό του και πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτών των αναγκών. Οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες, είπε. Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε ακόμη με οικογένειες Αμερικανών πολιτών που σκοτώθηκαν ή κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ «κάνουν ό,τι μπορούν» για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε ο υπουργός λέγοντας ότι επί τόπου θα μείνει ειδικός αξιωματούχος.

Israeli forces are preparing for a possible ground offensive in the Gaza Strip following terror attacks by the Palestinian Islamist militant group Hamas.

What would such an operation look like, and what would it mean for Gaza's residents — and for the hostages being held there? pic.twitter.com/kTC2aW7kIK

— DW News (@dwnews) October 12, 2023

Ντόναλντ Τραμπ: Σάλος με δηλώσεις για «ευφυία» της Χεζμπολάχ - Καταδικάζουν Ισραήλ και Λευκός Οίκος

Το Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος καταδίκασαν τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαίνεσε την «εξυπνάδα» της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Τραμπ, το φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, χαρακτήρισε «πολύ έξυπνη» την οργάνωση Χεζμπολάχ, που είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι ήταν «απροετοίμαστος» για την επίθεση της Χαμάς.

«Όταν βλέπω μερικές φορές τις πληροφορίες, μιλάτε για τις πληροφορίες, ή μιλάτε για κάποια από τα πράγματα που πήγαν στραβά την τελευταία εβδομάδα, πρέπει να τα ξεκαθαρίσουν γιατί πολεμούν δυνητικά μια πολύ μεγάλη δύναμη», είπε ο Τραμπ. Ο Τραμπ μίλησε επίσης εκτενώς για μια επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που διέταξε το 2020, η οποία σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό στρατιωτικό διοικητή, και ισχυρίστηκε ότι ο Νετανιάχου «μας απογοήτευσε», καθώς δεν βοήθησε τις ΗΠΑ σε αυτή την αποστολή.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου μας απογοήτευσε. Αυτό ήταν πολύ άσχημο», είπε αποκαλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με το υποκοριστικό του.

Μακρόν: Θα κάνουμε τα πάντα για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες το Ισραήλ να δώσει «ισχυρή» αλλά «δίκαιη» απάντηση στη Χαμάς για την «τρομοκρατική επίθεση» του Σαββάτου. «Η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος, «είναι πάντοτε μια ισχυρή και δίκαιη απάντηση». «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξαλείφοντας τρομοκρατικές ομάδες - συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς - μέσω στοχευμένων ενεργειών, αλλά προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό. Γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία», τόνισε.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι 13 Γάλλοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ενώ υποσχέθηκε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό 17 Γάλλων η τύχη των οποίων αγνοείται (σ.σ. και πιθανολογείται ότι ενδεχομένως να είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας).

Αναφερόμενος στην επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως ο μόνος τρόπος είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

protothema.gr