Το ΚΚΕ Λασιθίου για τα κρούσματα στο Παλαίκαστρο

3:21 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021
03:01 μ.μ. - Πέμ, 07/21/2021
Image: Το ΚΚΕ Λασιθίου για τα κρούσματα στο Παλαίκαστρο

Δελτίο τύπου με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Παλαίκαστρο του Δ. Σητείας

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες με τα δεκάδες κρούσματα στην Τοπική Κοινότητα (ΤΚ) Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας και την απόφαση της ΓΓΠΠ για αυστηρά περιοριστικά μέτρα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και τις επισημάνσεις του Κόμματος μας πανελλαδικά και στην ΠΕ Λασιθίου με αφορμή τα αντίστοιχα περιστατικά στον Μακρύ Γιαλό πριν τις γιορτές.

Δέκα μήνες τώρα η κυβέρνηση άφησε τον λαό μας εκτεθειμένο, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κατάσταση στο Παλαίκαστρο αποκαλύπτει ότι η ευφορία που επιχειρούν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση-υπουργείο υγείας-7η ΥΠΕ με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού στόχο έχει να αποκρύψει ότι καμία ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων και στην ΠΕ Λασιθίου δεν έχει γίνει: τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα, οι ΜΕΘ λιγοστές, οι υγειονομικοί με τεράστια οικονομικά προβλήματα και εξουθενωμένοι, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι ανύπαρκτη!

Τεράστιες ευθύνες έχουν η Περιφερειακή και οι Δημοτικές Αρχές από κοινού με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, αφού εκτός από τη συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης, καλλιεργούν τον εφησυχασμό ότι το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στην συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα - το παράδειγμα με τον νεφροπαθή από το Παλαίκαστρο στο ΓΝ Αγ.Νικολάου είναι αποκαλυπτικό για τις ευθύνες τους! Την ίδια στιγμή εγκαταλείπουν κυριολεκτικά στην τύχη του τον τοπικό πληθυσμό, αφού ούτε τα rapid test ολοκληρώθηκαν κι ούτε υπάρχει μέριμνα για την εξειδικευμένη παρακολούθηση των νοσούντων και μάλιστα διαχωρισμένων από τον υγιή πληθυσμό!

Για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για την προστασία της υγείας του λαού. Πρόταση που στηρίζεται σε ενα οργανωμένο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ που στη σημερινές συνθήκες θα μπορεί να παρακολουθεί τους ασθενείς με Covid-19 ακόμη και στο σπίτι τους, εντοπίζοντας νωρίς την επιδείνωσή τους και παρεμβαίνοντας έγκαιρα θεραπευτικά ή παραπέμποντάς τους στο νοσοκομείο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους για ίαση, αξιοποιώντας νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να χορηγηθούν. Ένα πανεθνικά σχεδιασμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου και να παρέμβει έγκαιρα, πριν από τη δημιουργία εστιών μόλυνσης και μετάδοσης. Με την εφαρμογή μαζικών δωρεάν ελέγχων για Covid-19 θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλή και διαρκώς ενημερωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως η όποια τοπική αύξηση κρουσμάτων και να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει της.

Αντί όμως για αυτά τα αυτονόητα, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν την ΠΦΥ ως κόστος και την έχουν υπονομεύσει έως εξαφανίσει στην χώρα και στην περιοχή μας!

Τώρα είναι κρίσιμη ώρα για να παρέμβει ο λαός!

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά τα μέτρα που αρνούνται να πράξουν τόσο καιρό!

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά τα μέτρα που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

Οι δυνάμεις του Κόμματος μας στην περιοχή του Παλαικάστρου και ο εκλεγμένος μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Σητείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής των κατοίκων!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του Παλαικάστρου και απαιτούμε:

Τώρα, άμεσα να ολοκληρωθούν τα rapid test για το σύνολο του πληθυσμού της ΤΚ Παλαικάστρου με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημόσια και δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό.

Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δε χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κτλ. Τώρα να στελεχωθεί η κλινική covid-19 του Νοσοκομείου-ΚΥ Σητείας.

Άμεσα να εξασφαλιστούν για όλο τον πληθυσμό της ΤΚ Παλαικάστρου με ευθύνη κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κτλ) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Να εγκατασταθεί ιατρικό-νοσηλευτικό κλιμάκιο με ευθύνη κυβέρνησης-7ης ΥΠΕ στην ΤΚ Παλαικάστρου για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας για την ιατρική, ψυχολογική και άλλη στήριξη των κατοίκων.

Για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας να διασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης το εισόδημα για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, να παγώσουν οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ίντερνετ και να μη γίνει καμιά διακοπή.

Επιπλέον απαιτούμε:

Να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικά rapid test για το σύνολο του πληθυσμού του Δήμου Σητείας με προτεραιότητα στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου και των όμορων στο Παλαίκαστρο χωριών.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο- ΚΥ Σητείας. Να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ΠΕ Λασιθίου. Να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στο νομό Λασιθίου.