Το κρητικό μέλι στα «Όσκαρ» της διατροφής

2:08 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016
02:06 μ.μ. - Δευ, 27/08/2016
Image: Το κρητικό μέλι στα «Όσκαρ» της διατροφής

Σάρωσαν σε διαγωνισμό στις Βρυξέλλες 108 ελληνικά διατροφικά προϊόντα. Ξεχώρισαν οι μικροπαραγωγοί.

Προϊόντα «διαμάντια» της ελληνικής διατροφής βραβεύτηκαν από διάσημους ουρανίσκους. Συνολικά 108 ελληνικά προϊόντα, μεταξύ τους και το κρητικό μέλι απέσπασαν χρυσά αστέρια ποιότητας στον ετήσιο διαγωνισμό για το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας, στις Βρυξέλλες.

Το Βραβείο αυτό είναι στην ουσία μια «σφραγίδα ποιότητας». Την δίνουν καταξιωμένοι επαγγελματίες - διαμορφωτές γνώμης, και οι εταιρίες παραγωγής του προϊόντος μπορούν να τοποθετήσουν το βραβείο στην ετικέτα τους για τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 108 ελληνικών προϊόντων που βραβεύτηκαν περιλαμβάνονται δεκάδες μικρότερων επιχειρήσεων, που διακρίνονται για τις μεθόδους παραγωγής τους. Ξεχωρίζουν το μέλι που συλλέγεται από την περιοχή της NATURA και του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στην Κρήτη, ελιές από τους βιολογικούς ελαιώνες της Λακωνίας, με υγειοπροστατευτικά μικροσυστατικά και χοιρομέρι από τη Δράμα, καπνισμένο με μυστική συνταγή.

Συνολικά, η Ελλάδα είχε μεγάλη «σοδειά» βραβείων στον φετινό διαγωνισμό σε μια σειρά από βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως η φέτα, και άλλα γαλακτοκομικά, το μέλι, το ελαιόλαδο και οι ελιές. Σε αυτή την κατηγορία βραβεύτηκαν περίπου δέκα ελληνικά προϊόντα από Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Κόρινθο, Λήμνο, Σπάρτη και Αττική.  Επιπλέον, περί τα 30 γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως φέτα, γραβιέρα, κασέρι και γιαούρτι από Τρίκαλα, Αρκαδία, Χαλκιδική, Βόλο, Ημαθία, Κιλκίς, Ιωάννινα, επιβραβεύτηκαν για τη γεύση και την ποιότητά τους. Σπάνιας ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας θεωρήθηκαν τα μέλια από την Κρήτη και την Κάλυμνο.