Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

6:15 μ.μ. - Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023
06:06 μ.μ. - Κυρ, 04/15/2023
Image: Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας  για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά όλους τους λαούς του πλανήτη.

       Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται ως  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε όλες τις Χώρες – Μέλη  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντολογικής συνείδησης των πολιτών.

Η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά όλους τους λαούς του πλανήτη. Ειδικότερα η ρύπανση του υγρού στοιχείου, που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας, αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Η Ελλάδα, μια κατεξοχήν θαλασσινή χώρα, με 16.000 χιλιόμετρα ακτών και περί τα 3.000 διάσπαρτα νησιά και βραχονησίδες, έχει ευαισθητοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και δίνει τη δική της μάχη ενάντια στη ρύπανση των θαλασσών. Αλλά και οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα εκείνοι που ζουν και εργάζονται στη θάλασσα, γνωρίζουν καλά τη σημασία που έχει η προστασία της για το μέλλον και την ευημερία αυτής της χώρας.

Για την Ελλάδα και το Αιγαίο πέλαγος ειδικότερα, με τις πολλές θαλάσσιες οδούς με ιδιαίτερα πυκνή διέλευση πλοίων, το μεγάλο αριθμό νησιών, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά και τα μεγάλα τουριστικά ενδιαφέροντα, η αποτελεσματική προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ από το 1972, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού ενδιαφέροντος για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, σηματοδοτεί την ευθύνη όλων μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάγκη συμμετοχής μας σε δράσεις, τόσο για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δημιούργησε η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση, όσο και για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων που διασφαλίζουν μια ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η αποκατάσταση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, είναι καθήκον για όλους τους πολίτες, αφού η καθημερινή μας ζωή και οι καταναλωτικές μας συνήθειες, πρέπει να κατατείνουν στην προστασία του και όχι στην επιβάρυνσή του η ημέρα αυτή πρέπει να αποτελεί την αφορμή για να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταβάλλοντας πρώτα τη δική μας στάση και έπειτα ευαισθητοποιώντας τους γύρω μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ημέρα που μας κάνει να σκεφτόμαστε και να προβληματιζόμαστε για το σημαντικό αυτό θέμα.  Δεν  αρκεί όμως μια μόνο μέρα ούτε μόνο η σκέψη, θα πρέπει και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου να ασχολούμαστε ενεργά με τα προβλήματά που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και την επίλυσή τους. Ευχή μας είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να αποτελεί στο εξής μία ημέρα γιορτής για ότι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και όχι μια ημέρα υπενθύμισης για τη διάσωσή του.

Ενημερωτικά φυλλάδια σε ηλεκτρονική μορφή, με βασικό στόχο την αφύπνιση του τοπικού πληθυσμού, αποστέλλει το Λιμεναρχείο 

hxonews
hxonews