Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (Ριγολόγου)

9:46 π.μ. - Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019
09:08 π.μ. - Πέμ, 29/46/2019
Image: Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (Ριγολόγου)

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Προφήτης και Βαπτιστής είναι από τις μεγαλύτερες μορφές που συνδέουν την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη
 
Σαν σήμερα 29 Αυγούστου
 
 
Σαν σήμερα, το 31 (κατ' άλλους το 32) μ.Χ., αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος), πρόκειται για την τελευταία μεγάλη εορτή του εκκλησιαστικού έτους.
 
Τα λεγόμενά του είχαν ενοχλήσει τους Φαρισαίους, καθώς στηλίτευαν την παράνομη συμβίωση του τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντύπα με τη σύζυγο του αδελφού του, Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα. Ως αποτέλεσμα ο Ηρώδης Αντύπας φυλάκισε τον Ιωάννη.
 
Κατά τη διάρκεια κάποιας εορτής, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη της Ηρωδιάδας, Σαλώμη, να χορέψει, λέγοντάς της ότι θα της δώσει ό,τι του ζητήσει. Λέγεται ότι η Σαλώμη ζήτησε τότε το κεφάλι του Ιωάννη μέσα σ’ ένα πιάτο, έπειτα από προτροπή της μητέρας της, η οποία φθονούσε τον Βαπτιστή. Έτσι, ο Ιωάννης αποκεφαλίστηκε, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο.
 
Ο Άγιος Ιωάννης, θεωρείται θεράπων Άγιος από το ρίγος τού πυρετού της ελονοσίας. Γι' αυτό και αποκαλείται και Ριγολόγος και Κρυαδίτης, αλλά και Νηστευτής και Νηστικός για την απόλυτη νηστεία με την οποία τιμάται η μνήμη του.
 
 
Επίσης, κατά τόπους, ακούγεται και Τιναχτής (στη Νάξο) επειδή σε τινάσσει με ρίγη, αν δεν τηρήσεις τη νηστεία του ή γιατί θεραπεύει το τιναχτικό, δηλαδή τον ελώδη πυρετό, Κυνηγός (στη Θράκη) γιατί γύρω στην εορτή του, 29 Αυγούστου, αρχίζει η κυνηγετική περίοδος ή διότι αυτό ήταν το όνομα τού κτίτορός του και Κουτσοκεφάλης.
 
Οι κακοήθεις πυρετοί που μάστιζαν παλαιότερα - ιδιαίτερα κατά τον μήνα Αύγουστο - τον τόπο μας, με τα τρομερά τους ρίγη και τους οξείς παροξυσμούς τους, οφείλονταν, κατά την άποψη του ελληνικού λαού, στην ταραχή που αισθάνθηκε κατά το μαρτύριο η κεφαλή του καρατομηθέντος Αγίου.
 
Ο Άγιος Ιωάννης, έκτοτε, εικονίζεται, συνήθως, κρατώντας την κεφαλή του.
 
Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;
 
Ο σπουδαίος διαφωτιστής Τζον Λοκ
 
Σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου του 1632, γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Άγγλο Τζον Λοκ, εκ των πλέον σπουδαίων στοχαστών του Διαφωτισμού.
 
Ο Λοκ θεωρείται μάλιστα ως ο πατέρας του κλασικού Φιλελευθερισμού και του αγγλικού Εμπειρισμού, ενώ μαζί με τον Μπέρκλεϊ και τον Χιουμ αποτελούν το τρίπτυχο των φιλοσόφων του Αγγλικού Διαφωτισμού.
 
88 χρόνια από τη γέννηση του Στέλιου Καζαντζίδη
 
Σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου του 1931, γεννιέται στη Νέα Ιωνία, στην Αθήνα, ο Στέλιος Καζαντζίδης. Η μητέρα του ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και από αυτήν άκουσε για πρώτη φορά τα λαϊκά τραγούδια. Το 1952, σε ηλικία 21 ετών, ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, στην εταιρεία Columbia.
 
Ο λόγος για το “Για μπάνιο πας” του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Το δεύτερο τραγούδι που ηχογράφησε, όμως, το “Οι βαλίτσες” του Παπαϊωάννου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε ξεκινά μια λαμπρή πορεία στην καριέρα του μεγάλου λαϊκού βάρδου. Τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει, θα αρραβωνιαστεί και θα συνεργαστεί στο πάλκο με την Καίτη Γκρέυ.
 
Το ζευγάρι θα ερμηνεύσει το “Απόψε φίλα με” του Μανόλη Χιώτη, ωστόσο ο αρραβώνας του ζεύγους θα τελειώσει άδοξα. Από το 1957 μέχρι το 1965 η καριέρα του Καζαντζίδη απογειώνεται. Μαζί με τη Μαρινέλλα εμφανίζονται στα πιο γνωστά κέντρα διασκέδασης της χώρας, ερμηνεύοντας επιτυχίες - μεταξύ άλλων - των Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Χιώτη και Καλδάρα. Το 1966 το ντουέτο θα παντρευτεί, ωστόσο ο γάμος τους δεν έμελλε να αντέξει στον χρόνο.
 
Ένα χρόνο νωρίτερα ο Καζαντζίδης είχε αποσυρθεί από τα νυχτερινά κέντρα, απόφαση την οποία τήρησε στο ακέραιο μέχρι το τέλος της ζωής του. Για 12 χρόνια απείχε και από τα δισκογραφικά δρώμενα, στα οποία επανεμφανίστηκε το 1987. Ο Στέλιος Καζαντζίδης πέθανε τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001, έπειτα από πολυετή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ήταν 70 ετών.
 
Το τέλος του ελληνικού εμφύλιου πολέμου
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Αυγούστου του 1949 όταν ο Εθνικός Στρατός καταλαμβάνει το Βίτσι, το οποίο αποτελούσε το τελευταίο οχυρό των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Η κατάληψη του Βίτσι σηματοδότησε τη λήξη του εμφύλιου πολέμου.
 
 
neakriti.gr