To μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για την 25η Μαρτίου

10:10 π.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024
10:03 π.μ. - Παρ, 22/10/2024
Image: To μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για την 25η Μαρτίου

Η ημέρα της 25ης Μαρτίου αποτελεί σταθμό περισυλλογής και αναγέννησης, ημέρα-σύμβολο ρήξης με μία κατάσταση υποτέλειας

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό περισυλλογής και αναγέννησης, ημέρα-σύμβολο ρήξης με μία κατάσταση υποτέλειας. Διπλή γιορτή: η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας και το μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου στη γη. «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» και «Χαίρε ω Χαίρε λευτεριά». Η λύτρωση από την υποδούλωση και η ελπίδα για το φως ταυτόχρονα.

Δύο θαύματα τιμώνται σήμερα. Επειδή, όπως έγραψε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης, «…στο θαύμα και όχι στη λογική, χρωστάει την ανάτασή του το γένος…».

Η ανάγκη ενός λαού για ελευθερία είναι η κινητήριος δύναμή του. Το όραμα για την αποδέσμευση από τα δεινά του κινητοποίησε πρωτοπόρους ανθρώπους που αντιλήφθηκαν το βάρος της εθνικής κληρονομιάς τους. Μπορεί να ήταν λίγοι, αλλά ήταν ήρωες. Μπορεί οι καιροί να ήταν δύσκολοι, αλλά όχι για τους Έλληνες. Η σύγχρονη Ελλάδα γεννήθηκε μέσα από τον ηρωισμό και τις θυσίες τους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μέσα από έναν αγώνα άνισο.

Η διατήρηση της ταυτότητας ενός λαού δεν είναι μία αυτονόητη κατάσταση. Το ηρωικό πνεύμα στηρίζεται στην πολιτιστική ανθεκτικότητα και την πίστη στο δίκαιο του αγώνα. Μα πάνω από όλα, απαραίτητα συστατικά για την ολοκλήρωση του ιερού σκοπού των αγωνιστών του 1821 ήταν η ομοψυχία, η συλλογική δράση και η ενότητα για τον κοινό στόχο.

Ο άθλος τους εμπνέει όλους εμάς σήμερα, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, να προσθέτουμε νέες λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας. Αντάξιοι συνεχιστές των προγόνων μας και στη σύγχρονη εποχή, αντλώντας δύναμη από το διαχρονικό και επίκαιρο κατόρθωμά τους, υψώνουμε το ανάστημά μας και πορευόμαστε σύμφωνα με τα ηρωικά τους λόγια:

«Μπορούμε αν δώσουμε ψυχή, μπορούμε αν το αποφασίσουμε»!