Το όραμα και ο σχεδιασμός για τα λιμενικά έργα στην Ιεράπετρα

11:15 π.μ. - Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020
11:04 π.μ. - Δευ, 13/15/2020
Image: Το όραμα και ο σχεδιασμός για τα λιμενικά έργα στην Ιεράπετρα

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας Γιώργος Ασπραδάκης στον Ηχώ 99,8

Σε Δημόσια Διαβούλευση έχει τεθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Δ.Λ.Τ.) η μελέτη με τίτλο «Εκπόνηση Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ) (Μελέτη Οργάνωσης Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Ιεράπετρας). Πολίτες και φορείς καταθέτουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους , υπάρχει ανταπόκριση και αυτό είναι θετικό δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. κ. Γιώργος Ασπραδάκης.

Κάνοντας μια σύντομη περιγραφή της μελέτης αναφέρεται σε κρίσιμα σημεία αυτής.

Προβλήτα Ημερόπλοια για Χρυσή

Πιο συγκεκριμένα στην προβλήτα όπου δένουν τα ημερόπλοια για τη νήσο Χρυσή προτείνεται η επιμήκυνση του δυτικού μόλου που συνορεύει με την παραλία της αποβάθρας. Στόχος ο καλύτερος ελλιμενισμός των πλοίων και η καλύτερη επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών.

Ύφαλος κυματοθραύστης

Για την προστασία του παραλιακού μετώπου μπροστά από τα καταστήματα στην παραλία έχει ήδη εγκριθεί το αντιδιαβρωτικό έργο, ύφαλος κυματοθραύστης, με προϋπολογισμό 2.201.400 ευρώ που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020

Δημιουργία μαρίνας

Σε ότι αφορά τη δημιουργία μαρίνας προβλέπεται να δημιουργηθεί δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου, του υπάρχοντος λιμανιού της Ιεράπετρας. Κάτω δηλαδή από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και τη ναυμαχία. Προβλέπεται θέση για κρουαζιερόπλοια, με μια προβλήτα 400 μέτρων. Τα συγκεκριμένα πλοία είναι γύρω στα 250 με 300 μέτρα οπότε θα υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού και τέτοιων πλοίων. Παράλληλα στόχος είναι ανοίξουν πύλες με τη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Επιπλέον προβλέπεται η προστασία της εισόδου στη Ναυμαχία αλλά και ο ελλιμενισμός μικρών κυρίως πλοίων.

Λιμάνι- Αλιευτικό καταφύγιο Ιεράπετρας

Σχετικά με το υφιστάμενο λιμάνι, αλιευτικό καταφύγιο, προτείνεται η τοποθέτηση 3 πλωτών προβλητών ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις ελλιμενισμού για ντόπιους και επισκέπτες με την αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών καλύτερης εξυπηρέτησής τους.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις των ειδικών λιμενολόγων. Θέλουμε όμως να ακούσουμε και την άποψη π.χ. των μηχανικών και γενικότερα των πολιτών της Ιεράπετρας για το τι θέλουμε για τον τόπο μας. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα ληφθούν υπόψη και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Σκοπός είναι ως Δήμος να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε εάν υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία να είμαστε σε θέση να τα αξιοποιήσουμε, τονίζει ο κ. Ασπραδάκης,

Κλείνοντας και στο ότι αφορά στο αίτημα της παράταξης Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα με επικεφαλής τον κ. Αργύρη Πανταζή για παράταση της διαδικασίας, είπε ότι τέτοιο αίτημα δεν έχει έρθει στο Δ.Λ.Τ. Εάν υπάρχει τεκμηριωμένο αίτημα θα το εξετάσουν ως Δ.Σ.