Το Ρέθυμνο παίρνει θέση - «Είστε η ντροπή αυτής της κοινωνίας»

7:44 π.μ. - Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017
07:10 π.μ. - Παρ, 20/44/2017
Image: Το Ρέθυμνο παίρνει θέση - «Είστε η ντροπή αυτής της κοινωνίας»

Την αντίδραση των ενεργών πολιτών στο Ρέθυμνο προκαλεί το περιστατικό απρόκλητης δολοφονικής επίθεσης εις βάρος του 30χρονου διδακτορικού φοιτητή τα ξημερώματα της Κυριακής

Συλλογικότητες και τοπικοί φορείς ζητούν να μπει τέλος στα περιστατικά ανομίας ενώ το βράδυ του Σαββάτου διοργανώνεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο σημείο της επίθεσης.
 
Στη συγκέντρωση καλεί η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου δίνοντας μάλιστα σε σχετική της ανακοίνωση ακόμα και στοιχεία για τους πιθανούς δράστες. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε πρόσωπο γνωστό στην πόλη για την παραβατική του συμπεριφορά, κατηγορούμενο για παλαιότερες επιθέσεις των οποίων η εκδίκαση εκκρεμεί, και ο οποίος είχε συλληφθεί μόλις δύο μέρες πριν το περιστατικό, επίσης μετά από την πρόκληση επεισοδίου.
 
Στην ανακοίνωση μεταφέρεται και το ενδεχόμενο η επίθεση να πραγματοποιήθηκε ακόμα και από τουρίστες, ομοϊδεάτες του προαναφερόμενου, οι οποίοι βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες στο Ρέθυμνο.
 
«Όποιοι και αν είναι οι δράστες της τελευταίας επίθεσης, είτε είναι ντόπιοι είτε τουρίστες νταήδες, το σύστημα που τους γεννά είναι το ίδιο και δεν έχει σύνορα. Εδώ και παντού, αναπαράγει μαζικά την κουλτούρα της βίας, του φόβου, της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας σε σώματα και συνειδήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΡΕ .
 
Η αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου περιγράφει τον τύπο των ανθρώπων που αν και μειοψηφία στιγματίζουν το Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα αναφέρουν:  
 
Ο ανθρωπολογικός τους τύπος (ή αλλιώς η πατούγια τους) είναι ευρέως γνωστός, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στο νησί μας. Είναι κομμάτι της ευρύτερης πραγματικότητάς του, για την ακρίβεια μια από τις ντροπές της Κρήτης. Αυτό το υβρίδιο πολεμοχαρούς αντρισμού και καπετανίζουσας ψευτομαγκιάς μπολιασμένο με μια νοοτροπία νεοπλουτισμού, άνευ ορίων καταχρήσεις, άκρως επικίνδυνη οδική συμπεριφορά, ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία, κάθε είδους βία προς όποιον θεωρείται πιο αδύναμος. Μία άρρωστη κουλτούρα που αναπαράγεται σε διάφορες όψεις και εντάσεις στις ζωές όλων μας, προσβάλλει τις κοινωνίες μας και μαγαρίζει την ιστορία του τόπου.
Αν και όλοι αυτοί αποτελούν μειοψηφία, πρεσβεύουν «επάξια» το Ρέθυμνο παγκοσμίως καθώς όπως σωστά λέγεται, ενώ το καλό ψιθυρίζει το κακό ουρλιάζει. 
 
Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΡΕ αναφέρεται και σε παλαιότερα θύματα επιθέσεων στην Κρήτη τονίζοντας:  
 
Ούτε σιωπή ούτε αδιαφορία είστε η ντροπή αυτής της κοινωνίας.
 
Απέναντι στα περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Τις δικές μας δεν μας αφήνει να τις ξεχάσουμε η μνήμη και η πίστη μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο.
Δεν ξεχνάμε τον φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη, δολοφονημένο από μαχαίρι «παλικαρά» το 2008. Δεν ξεχνάμε τη σκιώδη, ατιμώρητη δράση των νεοναζί της ΟΕΡ (οργάνωση εθνικιστών Ρεθύμνου) όπου για πάνω από μια δεκαετία είχε αποτέλεσμα κάμποσους ξυλοδαρμούς και τη δολοφονία Γιαχάι την πρωτοχρονιά του 2006. Δεν ξεχνάμε το Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα, τον 51χρονο Κώστα Προβιδάκη στο Αντισκάρι Ηρακλείου, τον Κώστα Κατσούλη στο γήπεδο της Αλικαρνασσού, όλοι δολοφονημένοι από «λεβέντες» κρητικούς. Δεν ξεχνάμε και άλλους πολλούς και πολλές που άλλαξε η ζωή τους από παρόμοιες συμπεριφορές. Είναι στο χέρι όλων μας να μη βρεθούμε σε άλλα μνημόσυνα και πορείες λόγω της νεοφασιστικής βίας, του ρατσισμού, της ομοφοβίας και του κοινωνικού κανιβαλισμού.
 
Για όλα αυτά και για πόσα ακόμα καλούμε σε βραδινή πορεία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δύναμης στους δρόμους του Ρεθύμνου το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 21.00. Προσυγκέντρωση στο σημείο της τελευταίας επίθεσης στο Ελιδάκι, πίσω από το 3ο δημοτικό σχολείο.
 
«Η Κρήτη είναι σα το βάτο που όσο χώνεσαι πιο μέσα μπερδεύεσαι» - Παντελής Πρεβελάκης

 
 
«Αποπνικτική ατμόσφαιρα»
 
Την ίδια στιγμή για «αποπνικτική ατμόσφαιρα» στο Ρέθυμνο κάνουν λόγο τα μέλη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» σε ανακοίνωσή τους σχετικά με το περιστατικό.
 
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
 
Γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικά «αποπνικτικής ατμόσφαιρας» σε επίπεδο έκνομων και παραβατικών φαινομένων, που δυστυχώς στιγματίζουν και» βάζουν στο κάδρο» το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του.
 
Σίγουρα, το ζητούμενο και αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους εμάς, δεν πρέπει να είναι η έξωθεν καλή μαρτυρία και η φήμη του τόπου μας, μήπως και τσαλακώσουμε το τουριστικό μας προϊόν, τον κρητικό μας λανθάνοντα εγωισμό, ή «τι θα πει ο υπόλοιπος κόσμος, αλλά η πάταξη, σε όλα της τα επίπεδα, κάθε είδους ρατσιστικής βίας, που οδηγεί σε εσωστρέφεια και αποκλεισμό.
 
Σκοπός μας ή μάλλον υποχρέωση μας, δεν είναι να κρύβουμε τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές «κάτω από το χαλί» άλλα να τις αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους!
 
Θύματα, άτομα και συμπεριφορές, που εναντιώνονται στην προσωπικότητα και στη φιλοσοφία των θυτών. Ενέργειες, που εκ των πραγμάτων καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής ελευθερίας και έκφρασης.
 
Αναντίρρητα τα φαινόμενα αυτά, όσο δύσκολα διαχειρίσιμα κι αν είναι, δεν εκπροσωπούν εν γένει τον τόπο μας.
 
Η σιωπή, είναι κοινωνικά και ηθικά καταδικαστέα όταν υποκρύπτει και καλύπτει έκνομες και παραβατικές συμπεριφορές.
 
Συμπεριφορές που στρέφονται άμεσα αντίθετα προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, εν προκειμένω, του Ρεθύμνου.
 
Παρεκτροπές και συμπεριφορές που εκπορεύονται από ολοκληρωτικές αντιλήψεις, είναι ξένες προς τον γνήσιο και ανόθευτο κρητικό πολιτισμό.
 
Η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί εν συνόλω και επί μέρους, χωρίς υποκρισία και…ευχολόγια! Σε όσους με την σιωπή τους, την ανοχή τους, την ρητορεία μίσους, την απόκτηση εύκολου πλουτισμού, προσπαθούν να ανακτήσουν και να αποκτήσουν φήμη, κακώς εννοούμενη παλικαριά, μα προπάντων κοινωνική καταξίωση.
 
Να θέσουμε τέτοιες πρακτικές στο περιθώριο, και να επαναπροσδιορίσουμε αρχές και αξίες. Μακριά από τυπικές και λαϊκίστικες  καταγγελτικές ανακοινώσεις ότι «πέσαμε από τα σύννεφα»!
Και μετά στο ίδιο έργο, θεατές.
 
Αν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλώνα», αυτομάτως, χάνουμε κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα. Πλεονεκτήματα, που καθιστούν το Ρέθυμνο «ζωντανό κύτταρο» και…»κυψέλη» πολιτισμού, αγωνιστικότητας και αξιοπρέπειας.
 
Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στα κατά καιρούς και περιόδους θύματα, αλλά και μπροστά στον τόπο και στους ανθρώπους του.
 
Να αποτρέψουμε πάση θυσία, τη φιλοσοφία της λεγόμενης «συνήθειας της παραβατικότητας”.
 
Τέλος ανακοινώσεις καταδίκης του περιστατικού εξέδωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου της ΛΑΕ ενώ ήδη από την Τετάρτη έχουν πάρει θέση η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη. 
 
 
Πηγή: efsyn.gr